Cetăţeni ruşi care doreau să ajungă la Tiraspol au primit refuz de intrare în R. Moldova
alte articole
Un politician dar şi mai mulţi artişti ruşi, care intenţionau să participe la ceremoniile organizate de administraţia separatistă de la Tiraspol cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a operaţiunii de menţinere a păcii de pe Nistru, nu au fost lăsaţi joi să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Poliţia de Frontieră susţine că aceştia nu au putut să justifice scopul vizitei, iar Igor Dodon, oficialităţile ruse şi cele transnistrene se declară indignate de această situaţie.
Potrivit unui comunicat al poliţiei de frontieră mai mulţi cetăţeni ruşi au primit refuz de intrare pe teritoriul Republicii Moldova deoarece ”aceştia nu au întrunit condiţiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, nejustificând scopul vizitei”. Presa rusă scrie că artiştii ar fi fost reţinuţi, timp de mai multe ore pe Aeroportul Internaţional Chişinău şi riscă să fie deportaţi, în delegaţie fiind prezent şi Pavel Şperov deputat în Duma de Stat a Federaţiei Ruse din partea Partidului Liberal Democrat din Rusia, condus de Vladimir Jirinovski.
„La ieşirea din avion, am fost imediat conduşi într-o maşină specială şi duşi la serviciul de securitate al aeroportului, unde timp de o oră şi jumătate au încercat să afle care este scopul vizitei noastre. Ne-au spus că, în legătură cu cea de-a 25 aniversare de la înfiinţarea misiunii de pacificare a Rusiei pe malurile Nistrului, vom fi deportaţi şi că aceasta este dispoziţia Guvernului Republicii Moldova”, au declarat artiştii ruşi citaţi de tass.ru.
”Am dat indicaţiie Ambasadei Rusiei la Chişinău să se implice imediat în soluţionarea problemei”, a anunţat pe twitter vicepremierul rus Dmitri Rogozin care, de asemenea, urmează să vină vineri într-o vizită la Chişinău şi, mai apoi în Transnistria.
Preşedintele Igor Dodon a venit imediat cu un comentariu pe pagina sa de socializare postând un mesaj în care-şi cere scuze de la oaspeţii R. Moldova şi promite că „cei care poartă vina pentru asemenea acte arbitrare” vor fi pedepsiţi.
”Condamn reţinerea neîntemeiată a cetăţenilor ruşi pe aeroportul din Chişinău. Calific aceste acţiuni ca o nouă provocare orientată spre perturbarea procesului de restabilire a relaţiilor moldo-ruse, care se dezvoltă cu succes. Îmi cer scuze faţă de oaspeţii ţării noastre, care au fost supuşi unor asemenea acţiuni. Mâine, ne vom ocupa de fiecare caz individual. Cei vinovaţi de acte de samavolnicie vor fi pedepsiţi”, a adăugat Igor Dodon.
Notabil este faptul că Ambasadorul Federaţiei Ruse în R.Moldova, Farit Muhametşin, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) şi avertizat despre inoportunitatea organizării în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană invocându-se în acest sens faptul că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse.
Solicitarea MAEIE a fost înaintată după ce Igor Dodon a anunţat că va participa la evenimentele din stânga Nistrului alături de Rogozin şi Krasnoselski. Mai mult decât atât, Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune din Rusia că ar fi dispus să ofere distincţii de stat atât pacificatorilor moldoveni, cât şi celor ruşi şi transnistreni, declaraţii care au stârnit un val de reacţii dure în adresa sa.
Astfel, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu a declarat că după ce Parlamentul de la Chişinău, mai mult în bătaie de joc, a cerut "retragerea" trupelor ruse din regiunea din stânga Nistrului, temporar ocupată de ”pacificatori”, Igor Dodon ar fugi dincolo să-i roage să rămână. ”Pentru aceasta este gata să ofere un pumn de medalii celor care au tras în voluntarii noştri în 1992 şi, nu excludem, că va găsi vreo distincţie şi pentru Rogozin, care a făcut acelaşi lucru.”
În context, deputata PLDM, Maria Ciobanu a notat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Rogozin a ucis tineri în războiul de pe Nistru şi, de aceea, ”picior de al lui nu are ce căuta în Republica Moldova! Să nu ne mai umilească ca neam, să nu ne mai ameninţe bădărăneşte. Dacă vă este dor de el, Igori Nicolaevici, mergeţi la Kremlin şi îl vedeţi, oricum sunteţi scula Moscovei.”