Exerciţiu militar comun al Japoniei, SUA şi Filipinelor în Marea Chinei de Sud
alte articole
Soldaţi japonezi au participat sâmbătă la un exerciţiu comun alături de trupe americane şi filipineze într-un spectacol uimitor de forţă.
Manevrele au implicat aproximativ 50 de soldaţi niponi neînarmaţi, în uniformă completă, care au repetat un exerciţiu de luptă în municipalitatea San Antonio, în provincia filipineză Zambales.
În cadrul exerciţiului pentru sprijin umanitar, trupele nipone au debarcat din vehiculele lor amfibii de asalt pe plaja din San Antonio, şi cel puţin un vehicul blindat a ridicat de pe plajă soldaţi filipinezi şi americani care jucau rolul unor luptători răniţi, potrivit Express.co.uk.
Filipine şi-a intensificat recent operaţiunea militară cu SUA şi a desfăşurat de asemenea un exerciţiu maritim comun cu Japonia în apropierea recifului Scarborough în 2015.
SUA a negat că exerciţiul de sâmbătă a fost îndreptat împotriva Chinei, în ciuda tensiunilor comerciale puternice dintre cele două naţiuni.
Luna trecută, preşedintele american Donald Trump a impus tarife pentru importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari, la care China a răspuns cu propriile tarife pentru importuri de produse americane în valoare de 60 miliarde de dolari.
Japonia are, de asemenea, propria sa dispută teritorială maritimă cu Beijingul în Marea Chinei de Est.
Zack Doherty, locotenent şi ofiţer de comunicaţii al Marinei SUA, a afirmat: “[Exerciţiul] nu are nimic de a face cu o naţiune străină sau o armată străină.
“Acesta este în mod exclusiv un [exerciţiu de] contraterorism în cadrul Filipinelor”.
Exerciţiul, numit Kamandag, a marcat primul caz în care vehicule militare blindate japoneze au fost folosite pe un teritoriu străin de când Japonia a adoptat o Constituţie pacifistă după înfrângerea sa în 1945, a precizat maiorul nipon Koki Inoue.
El a adăugat: “Obiectivul nostru este acela de a îmbunătăţi capabilitatea operaţională şi [exerciţiul acesta] este o bună oportunitate pentru a ne îmbunătăţi pregătirea în cazul asistenţei umanitare şi a acordării de ajutoare în caz de dezastre”.
Denny Roy de la think tank-ul East-West Center din Honolulu, a afirmat pentru Voice of America: “O mulţime de oameni influenţi din Filipine continuă să valorifice parteneriatul de securitate cu Washingtonul şi se tem de dominaţia chineză, şi în special de o invazie chineză bizară a teritoriului filipinez sau a zonei economice (maritime) exclusive a Filipinelor”.
Exerciţiul a fost desfăşurat la o bază a Marinei filipineze, situată la aproximativ 250 km de Reciful Scarborough, un teritoriu revendicat de Manila care a fost confiscat de Beijing în timpul unui impas maritim în 2012.
Exerciţiul Kamandag din acest an va fi finalizat în 10 octombrie.
De asemenea, acest exerciţiu maritim a avut loc pe fondul amplificării tensiunilor din Marea Chinei de Sud, unde Beijingul desfăşoară o campanie agresivă de revendicare teritorială şi unde SUA trimite avioane şi nave de luptă pentru a-şi exercita şi apăra dreptul de liberă navigaţie în apele internaţionale respective.
Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai sensibile zone din lume. Revendicările teritoriale extinse ale Beijingului, care include insule, bancuri, recife şi canale maritime sunt contestate de Vietnam, Brunei, Filipine, Malaezia şi Taiwan, care au propriile lor cereri.
Beijingul a plasat instalaţii militare pe insulele localizate strategic în regiune, care este considerată a fi bogată în resurse naturale şi prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. De altfel, China a amplasat pe unele dintre aceste insule tehnologie de bruiere, rachete sol-aer, rachete balistice anti-navale şi chiar bombardiere de capacitate mare.
În cel mai recent exemplu de amplificare a tensiunilor în acea regiune, distrugătorul american USS Decatur a desfăşurat la sfârşitul lunii septembrie o “operaţiune de promovare a libertăţii de navigaţie”, aflându-se în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Insulelor Spratly, când a fost interceptat de un distrugător chinez. Într-un interviu cu publicaţia militară Stars and Stripes, comandantul Tim Gorman a afirmat că în timpul incidentului de duminică, nava chineză “s-a apropiat la o distanţă de 41 de metri de prora distrugătorului USS Decatur, după care nava americană a fost nevoită să efectueze manevre pentru a preveni o coliziune”.
În luna mai, două nave de luptă americane au navigat în zona de 22 km delimitată în jurul a patru dintre Insulele Parcel din Marea Chinei de Sud.
În martie, distrugătorul USS Mustin s-a apropiat de asemenea de Reciful Mischief în Insulele Spratly, operaţiunea fiind condamnată de oficialii comunişti chinezi.