Preşedintele CCIR, Mihail Vlasov, înregistrat în timp ce îşi cerea mita de la denunţătorul său

Mihail Vlasov
Mihail Vlasov (Captură Youtube)

Dacă mai toţi marii corupţi ne-au obişnuit ca, odată ajunşi în faţa procurorilor DNA, să declare că sunt nevinovaţi, persecutaţi politic de nişte magistraţi basişti, în cazul Excelenţei Sale Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, arestat după un flagrant de luare de mită, placa nevinovăţiei nu sună foarte convingător.

Vlasov, aflat actualmente în arest preventiv, a fost înregistrat de procurori în timp ce-şi cerea mita de la denunţătorul său. Din interceptare şi din declaraţiile denunţătorului, reiese clar că preşedintele CCIR a cerut un milion de euro pentru rezolvarea unui proces la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, instituţie condusă de vicepreşedintele BNR Bogdan Olteanu şi de fiica şefului CCIR, Vanda Vlasov, care a fost căsătorită cu fostul ministru de Interne, senatorul Cristian David (PNL).

Denunţătorul lui Vlasov, omul de afaceri Iosif Gheza Petroczki a declarat la DNA că Mihail Vlasov a exercitat presiuni asupra sa, spunându-i că, indiferent dacă pretenţiile reclamanţilor săi în procesul aflat pe rol la Curtea de Arbitraj sunt justificate sau nu, riscă să le plătească acestora 4 milioane euro. În acest context, şeful CCIR i-a explicat lui Gheza că, dacă doreşte să câştige procesul, trebuie să fie "dispus să contribuie".

Practic, Vlasov i-a cerut lui Gheza Petroczi să-i promită un milion de euro, din care o primă tranşă 500.000 euro urmau să-i fie remişi imediat, urmând ca Petroczi să mai plătească o altă tranşă de 200.000 de euro până la termenul din 19 martie 2014, iar restul până la un milion ulterior.

Petroczki Gheza Iosif, unul dintre jucătorii importanţi în industria tipografică, avea pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, încă din anul 2013, un dosar de arbitraj, ce avea ca obiect pretenţiile formulate de către SC Infopressgroup SA.

În urma denunţului lui Petroczki Gheza Iosif, procurorii au organizat, în data de 18.03.2014 flagrantul în urma căruia a fost reţinut Vlasov.

Preşedintele CCIR s-a întâlnit în ziua respectivă, în jurul orei 20,00, cu Petroczki Gheza Iosif în incinta restaurantului englezesc din Hotelul Hilton. Preşedintele CCIR a venit însoţit de şoferul sau, Onofrei Adrian Ioan. După o scurtă convorbire cu Petroczki, Vlasov şi-a trimis şoferul să-l însoţească pe omul de afaceri la maşină, unde acesta a primit o pungă de culoare roşie, în care se aflau 200.000 euro. În momentul în care Onofrei s-a intors cu punga de bani la maşina lui Vlasov, au intervenit procurorii.

Redăm înregistrarea convorbirii ce a precedat întâlnirea dintre Vlasov şi denunţătorul său:

Vlasov Mihail: Aveţi banii la dumneavoastră?

Petroczki Gheza Iosif: Da. E afară. Îi am în maşină.

Vlasov Mihail: La maşină, nu? Merge baiatu' cu dumneavoastră. Să plecăm acuma...

Petroczki Gheza Iosif: Da, bine.

Vlasov Mihail: Merge cu mine... merge băiatul ală cu dumneavoastră.

Petroczki Gheza Iosif: Bine.

Vlasov Mihail: Şi ne mai întâlnim doar data viitoare. Nu vorbim la telefon, nu mai daţi telefon nici cu... [neinteligibil]... niciodată, da?

Petroczki Gheza Iosif: Bine.

Vlasov Mihail: Bine domnu...

Vlasov Mihail: Şi aştepţi la... [neinteligibil]... Te duci fix la maşină şi vin şi eu la maşina.

Onofrei Adrian Ioan: Da, da.

***

Vlasov Mihail: Dacă veniţi prima dată cu ăia două sute, no. Vorbim de... vorbim de jumătate din bani. Vorbim de jumătate, deja. Tranşa asta şi diferenţa de trei sute la termenu' viitor.

Petroczki Gheza Iosif: Deci, încă trei sute, termenu' viitor?

Vlasov Mihail: A?

Petroczki Gheza Iosif: Deci... încă trei sute la termenu' viitor?

Vlasov Mihail: La termenu' viitor, da!

Vlasov Mihail: Normal. Dumneavoastră o vedeţi de... ca şi cum noi nu ne-am discutat nimic. Dumneavoastră vă vedeţi în mod normal ...[neinteligibil]... o continuare. Când o să vină sorocul pronunţării o să ...[neinteligibil]... Asta-i... asta-i singura, asta e ceea ce trebuie să se întâmple, asta se va întâmpla.

Adus încătuşat în faţa instanţei, pe 19 martie, la o zi după flagrant, Vlasov a negat acuzaţiile de trafic de influenţă. În ciuda "nevinovăţiei" sale, pe 20 martie, Vlasov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, Curtea de Apel Bucureşti decizând să dea curs cererii procurorilor DNA.

Vlasov a declarat recurs, judecătorii ICCJ urmând să se pronunţe mâine asupra cazului său.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne