Europarlamentar: Dodon vrea să ia banii de la Bruxelles şi ordinele de la Moscova

„A aresta nu înseamnă a combate corupţia”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, adresându-se autorităţilor de la Chişinău, în contextul reţinerilor din ultima perioadă din Moldova.
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)
Maria Maevschi
30.05.2017

Atenţia Europei este aţintită asupra Moldova în această perioadă, întrucât, în primul rând Acordul de Asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova a fost ratificat în Parlamentul European, iar în al doilea rând, cetăţenii RM au ales un preşedinte pro-rus care preferă să meargă la Moscova în loc să plece la Bruxelles, a menţionat într-un interviu pentru unimedia.info, europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Făcând referire la preşedintele ales de popor, Igor Dodon, deputatul român a menţionat că „este un preşedinte care pune sub semnul întrebării apropierea RM de UE, vrea să ia banii de la Bruxelles şi ordinele de la Moscova" şi Uniunea Europeană urmăreşte foarte atent Moldova, monitorizarea este mult mai precisă şi condiţionalităţile pe care Uniunea Europeană le aplică, pentru ca politicienii să facă ceea ce cetăţenii cer, sunt mult mai mari şi mai stricte.

În contextul reţinerilor desfăşurate în ultima perioadă în R. Moldova, Mureşan a specificat că lupta împotriva corupţiei este evident un lucru pe care cetăţenii RM îl aşteaptă, dar chiar şi aşa, toate topurile credibile, obiective, internaţionale, prezintă situaţia în materie de corupţie în RM tot mai rea de la an la an. „A aresta nu înseamnă a combate corupţia. Toţi cei care cred că vor putea controla justiţia în Republica Moldova pe termen lung, vor eşua”, a punctat Mureşan.

„Combaterea corupţiei, întărirea statului de drept, independenţa justiţiei, în aceste domenii vom pune condiţionalităţi clare” pentru că acel ajutor de 100 milioane euro pe care Uniunea Europeană doreşte să-l acorde RM în acest an, să poată fi alocat. Însă pentru aceasta e necesar ca societatea civilă şi toate organismele internaţionale obiective, credibile să evalueze combaterea împotriva corupţiei ca pe un succes în RM, iar ulterior, Uniunea Europeană să fie mulţumită.

„Dacă tu, partid de la guvernare, crezi că poţi să-ţi bagi toţi opozanţii politici în închisoare şi să convingi UE că combaţi corupţia, vei eşua. Actuala majoritate parlamentară de la Chişinău nu este o majoritate naturală, ea nu a rezultat ca urmare a votului oamenilor, nu reflectă voinţa cetăţenilor. În momentul de faţă, majoritatea de conjunctură pe care o avem în Parlamentul de la Chişinău nu este majoritatea rezultată prin votul cetăţenilor.

Actualul guvern este în mod necesar partenerul Uniunii Europene. Parteneriatul dintre UE şi actualul Guvern se bazează pe Acordul de asociere. Uniunea Europeană nu sprijină acest guvern. Uniunea Europeană doreşte apropierea RM de UE şi pune presiune pe acest guvern pentru ca el să îndeplinească ceea ce cetăţenii aşteaptă”, a conchis Siegfried Mureşan.

Menţionăm că, marţi, 30 mai, Comisia Europeană a prezentat în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, proiectul de buget al Uniunii Europene pentru anul 2018, care include şi priorităţile solicitate de deputatul european Siegfried Mureşan, negociator-şef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2018, privind creşterea economică, locurile de muncă şi siguranţa cetăţeanului. Potrivit unui comunicat, plasat pe blogul europarlamentarului, acest proiect prevede o creştere totală de circa 2,2 miliarde de euro a bugetului european, până la o valoare de 160,6 miliarde de euro, cel mai mare buget anual din istoria Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor