Germania trimite sute de migranţi înapoi în Austria în fiecare zi
alte articole
Începând cu 1 ianuarie, autorităţile germane au respins tot mai mulţi refugiaţi care încercau să pătrundă în Germania la frontiera sudică, a raportat luni poliţia austriacă.
“Numărul de migranţi trimişi zilnic înapoi a crescut de la 60 în decembrie la 200 începând cu acest an”, a declarat David Furtner, purtător de cuvânt al poliţiei din provincia Austria Superioară, pentru agenţia de ştiri AFP.
El a adăugat că cei care au fost respinşi sunt refugiaţi din Afganistan, Maroc şi Algeria, care nu doresc să solicite azil în Germania, ci mai degrabă în ţările scandinave.
“Politicienii germani par să se fi decis să acţioneze cu o mai mare fermitate. Totuşi, ne va fi greu să răspundem când un migrant întreabă: De ce nu pot călători mai departe dacă prietenul meu a putut să o facă săptămâna trecută?”, a susţinut o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Austria Superioară, conform Deutsche Welle.
Discutând cu Reuters, o purtătoare de cuvânt a poliţiei din München a confirmat faptul că Germania a trimis înapoi aproximativ 100 de migranţi, dar nu a confirmat o creştere a numărului de respingeri.
Unii consideră că numărul crescut de refugiaţi respinşi se datorează unei intensificări constante a controalelor de graniţă în cadrul UE. Săptămâna trecută, Suedia a încercat să reducă fluxul de migranţi prin impunerea unor controale vamale asupra celor care pătrund în ţară dinspre Danemarca.
Danemarca a introdus controale pentru cei care sosesc din Germania, iar Austria a intensificat, la rândul său, controalele la graniţa cu Slovenia, trimiţând înapoi 1.652 de migranţi începând cu 1 ianuarie 2016, conform unor surse din cadrul poliţiei.
Alţii consideră că numărul tot mai ridicat de refugiaţi respinşi se datorează atacurilor sexuale comise în oraşul german Koln în ajunul Anului Nou. Sute de plângeri au fost făcute poliţiei după ce aceasta a dezvăluit faptul că o parte dintre suspecţi sunt solicitanţi de azil.
Numărul mare de migranţi sosiţi în Germania şi incidentele din Koln au declanşat proteste şi au crescut presiunea asupra politicii cancelarului german Angela Merkel de a primi migranţii cu uşile deschise.