Guvernul Letta se va confrunta cu o nouă moţiune de cenzură, pe 11 decembrie (presa italiană)
alte articole
Continuă tensiunile politice din cadrul majorităţii care susţine guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta, după ce partidul de dreapta Forza Italia, al fostului premier Silvio Berlusconi, şi-a retras susţinerea faţă de executiv, iar o nouă moţiune de cenzură a fost programată în parlament pentru 11 decembrie, informează marţi presa din Italia.
Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că luni seară, la Palatul Quirinale de la Roma (sediul preşedinţiei Republicii), a avut loc o întrevedere de circa o oră între şeful statului italian, Giorgio Napolitano, şi premierul Enrico Letta. Aceşti au decis ca actualul executiv să ceară în parlament un nou vot de încredere, săptămâna viitoare, după ce, în luna noiembrie, partidul de dreapta Forza Italia (FI), refondat recent de fostul premier Silvio Berlusconi, a hotărât să părăsească majoritatea de guvern, trecând în opoziţie ca urmare a excluderii din Senat a liderului dreptei italiene, condamnat la un an de închisoare cu executare, pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset.
În urma întrevederii de la Palatul Quirinale dintre Napolitano şi Letta, ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Dario Franceschini (din Partidul Democrat, PD, de centru-stânga), a anunţat luni seară că acest vot de încredere a fost programat la data de 11 decembrie, mai întâi în Camera Deputaţilor, apoi în Senat. Premierul Enrico Letta (moderat de centru-stânga şi secretar adjunct al PD) va ţine un discurs în care va indica noul său program de guvern, după ce FI a abandonat majoritatea şi a trecut în opoziţie, notează principalul cotidian roman.
Publicaţia Corriere della Sera din Milano precizează că premierul Enrico Letta şi şeful statului, Giorgio Napolitano, au mai stabilit 'în deplină sintonie', în cursul convorbirii avute luni seară, 'calendarul' guvernului italian în următoarele luni.
Premierul Letta nu îşi va da demisia, după cum ceruse partidul Forza Italia, şi nu vor fi efectuate remanieri de guvern, în afara înlocuirii tuturor secretarilor de stat membri ai FI. De asemenea, a mai anunţat şeful executivului de la Roma, va fi pus la punct un nou program de guvern, un 'pact pentru anul 2014', care va integra programul asupra căruia executivul italian ceruse primul vot de încredere în parlament, imediat după formarea sa, în luna aprilie, indică principalul cotidian milanez.
Publicaţia La Stampa din Torino relevă că, în intenţiile lui Letta, acest nou program de guvern se va concentra pe trei aspecte principale: reforme instituţionale (în primul rând aprobarea unei noi legi electorale), economie (cu o atenţie deosebită acordată pieţei muncii, privatizărilor şi reducerii cheltuielilor publice) şi Europa (prin punerea la punct a strategiei adecvate a preşedinţiei italiene a Consiliului Uniunii Europene, din a doua jumătate a anului 2014).
De asemenea, potrivit premierului Letta, actualul guvern italian va trebui să îşi continue activitatea în următoarele 12-18 luni, la sfârşitul cărora 'va fi judecat după rezultatele obţinute'. Enrico Letta a mai declarat că acest nou vot de încredere în parlament a fost programat pe data de 11 decembrie pentru a aştepta rezultatul alegerilor primare ale Partidului Democrat, care vor avea loc la data de 8 decembrie şi care vor fi câştigate, după toate probabilităţile, de primarul oraşului Florenţa, Matteo Renzi, comentează publicaţia amintită.
Rezultatul alegerilor primare ale Partidului Democrat (PD) 'va putea clarifica cadrul politic din ţară', deoarece, în colaborare cu noul secretar general al PD, Enrico Letta va putea stabili priorităţile activităţii sale în fruntea executivului de la Roma. 'În acest moment, în care pare posibil ca Italia să poată depăşi criza economică, trebuie să dăm răspunsuri concrete la problemele pe care le înfruntă cetăţenii italieni', a afirmat Letta luni seară, potrivit publicaţiei menţionate.