Europa în cleşte / NATO lansează o misiune maritimă împotriva traficanţilor de migranţi

Navele NATO au pornit spre Marea Egee pentru a ajuta Turcia şi Grecia să oprească reţelele de traficanţi care introduc migranţi în Europa, a declarat joi comandantul suprem al forţelor NATO în Europa.
Nave din forţa de intervenţie “Standing NATO Maritime Group Two” participă la exerciţii maritime în Marea Neagră. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.02.2016

La câteva ore după ce miniştrii apărării din ţările NATO au căzut de acord să folosească forţa maritimă în estul Mediteranei pentru a ajuta la combaterea traficului de migranţi, generalul Philip Breedlove a precizat joi la o conferinţă de presă că în scurt timp va fi finalizat şi planul misiunii. “Adică în aproximativ 24 de ore”, a declarat generalul.

Planul, care a fost pentru prima dată discutat luni de Germania şi Turcia, a luat NATO prin surprindere şi urmăreşte să ajute continentul să facă faţă celei mai grave crize a migranţilor de la cel de-al Doilea Război Mondial. Peste un milion de solicitanţi de azil au sosit anul trecut în Europa.

Spre deosebire de misiunea maritimă a UE din largul coastei italiene, care aduce migranţi salvaţi din apele mării pe ţărmul european, NATO va întoarce migranţii în Turcia chiar dacă aceştia sunt ridicaţi din apele greceşti.

Ministrul britanic al apărării a susţinut că aceasta este o schimbare semnificativă în politica alianţei. “Migranţii nu vor fi duşi în Grecia şi acest lucru reprezintă o diferenţă crucială”, a declarat Michael Fallon reporterilor.

De asemenea, NATO va monitoriza graniţa turco-siriană pentru a depista traficanţii de migranţi, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Deşi planul încă nu este finalizat de generalii NATO, forţele aliate vor folosi probabil navele pentru a lucra împreună cu forţele pazei de coastă turcă şi elenă şi cu agenţia de frontieră a Uniunii Europene, Frontex.

Germania a declarat că va participa la misiunea NATO alături de Grecia şi Turcia, în timp ce SUA, cel mai puternic membru al alianţei, a declarat că susţine pe deplin planul.

Forţa de intervenţie – Standing NATO Maritime Group Two – este formată din cinci nave staţionate în apropiere de Cipru, conduse de Germania, nave provenind din Canada, Italia, Grecia şi Turcia. Breedlove a declarat că NATO are nevoie ca aliaţi să contribuie la susţinerea misiunii pe durata ei de desfăşurare.

Danemarca este aşteptată să ofere o navă, conform unei surse guvernamentale germane. În plus, Olanda ar putea şi ea să ajute.

Informaţiile despre traficanţii de migranţi vor fi înmânate pazei de coastă turceşti pentru a permite Ankarei să lupte mai eficient împotriva traficanţilor.

Navele elene şi turceşti vor rămâne în apele lor teritoriale, ţinând cont de neînţelegerile dintre cele două ţări.

În acelaşi timp, NATO şi UE doresc să evite impresia că alianţa militară formată din 28 de naţiuni este acum însărcinată să oprească refugiaţii sau să îi trateze ca pe o ameninţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor