Europa dă un mesaj. Eurovisionul câştigat de o piesă ce a stârnit mânia Moscovei (Video)

Cântăreaţa Jamala din Ucraina a câştigat finala popularului concurs Eurovision cu o piesă care evocă deportarea tătarilor din Crimeea în timpul celui de la doilea război mondial.
Jamala, câştigătoarea Eurovisionului (Facebook)
Ana Ion
15.05.2016

Piesa care a câştigat Eurovisionul, intitulată "1944", evocă deportarea tătarilor din Crimeea de către Uniunea Sovietică la ordinele lui Iosif Stalin. Textul în engleză al piesei este scris chiar de Jamala şi este inspirat de amintirile străbunicii sale, deportată împreună cu cei cinci copii din Crimeea, la fel ca alţi circa 240.000 de tătari.

Cântecul pe care ucrainenii l-au ales pentru a participa la Eurovision a declanşat controverse în Rusia, fiind considerat drept o "denigrare" a Rusiei şi o "mustrare" a lui Putin care, în martie 2014, a anexat Crimeea.

De altfel, potrivit CNN, mass-media de stat din Rusia a catalogat această piesă drept puternic anti-rusă iar Moscova chiar a susţinut că încalcă regulile Eurovisionului. Reprezentanţii concursului au susţinut însă că melodia Jamalei nu contravine regulilor competiţiei.

Preşedintele Ucrainei a adresat, pe Twitter, felicitări Jamalei: "O prestaţie şi o victorie incredibile! Ucraina îţi adresează un mare mulţumesc, Jamala!"

Cântăreaţa din Ucraina a câştigat finala cu 534 de puncte. Pe locul doi în finala concursului s-a clasat Australia, cu 511 puncte, iar Rusia, care intrase ca favorită în competiţie, s-a clasat a treia, cu 491 puncte. În finala Eurovision au intrat 26 de ţări.

Reamintim că în acest an, ţara noastră nu a luat parte la concurs, fiind exclusă pe motivul uriaşelor datorii acumulate de TVR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor