Baku se pregăteşte pentru primele Jocuri Olimpice Europene

(youtube.com)

Capitala Azerbaidjanului, Baku, va găzdui primele Jocuri Olimpice Europene din istorie, în perioada 12-28 iunie 2015, transmite corespondentul agenţiei AzerTAg, Iqbal Haciyev.

Peste 6.000 de sportivi vor lupta pentru 239 de medalii. De asemenea, cu ocazia Jocurilor, în Azerbaidjan vor sosi peste 3.000 de reprezentanţi oficiali ai echipelor.

Ceremonia grandioasă de deschidere care va avea loc pe 12 iunie va da startul celor 17 zile ale festivalului sportiv, ce va deveni un eveniment semnificativ în viaţa Europei.

În Jocurile Olimpice Europene BAKU — 2015 vor fi implicaţi 12 mii de voluntari. La Jocuri sunt invitate să participe 49 de comitete naţionale, care sunt membre ale Comitetului Olimpic European.

Competiţiile se vor desfăşura pe 19 discipline sportive, fiind organizate în 20 de arene.

Competiţiile organizate de Comitetele Olimpice Europene, în calitate de eveniment sportiv important la nivel mondial, se vor desfăşura o dată la patru ani.

Trebuie menţionat sprijinul şi atenţia sporită ale statului Azerbaidjan, ale Preşedintelui Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, şi primei doamne Mehriban Aliyeva, care s-au implicat intens ca aceste Jocuri să fie organizate la cel mai înalt nivel.

Pentru competiţiile din 2015 sunt aproape construite 8 obiective. În plus, vor fi utilizate şi arenele deja existente.

Astfel, că exemplu, pe cel mai vechi obiectiv sportiv al oraşului, stadionul "Tofiq Bahramov", se vor desfăşura competiţiile de tir cu arcul.

În zilele obişnuite, acest stadion este un centru al fotbalului, unde joacă echipele de club Neftci, Inter şi Karabah, precum şi selecţionata naţională a Azerbaidjanului.

Special pentru Baku — 2015 s-a construit Stadionul Naţional. În timpul Jocurilor, aici se vor desfăşura turneul de atletism şi ceremoniile de deschidere şi închidere a competiţiilor. Conform estimărilor proiectanţilor, această arenă va găzdui maximum 64.000 de spectatori şi va deveni cel mai mare stadion din ţară.

Cea mai impresionantă va fi Arena Naţională de Gimnastică.

În apropiere de centrul oraşului a fost construit un stadion acoperit care găzduieşte circa 7.000 de spectatori, cu un imens spaţiu pentru arenă, incluzând în mod direct auditoriul şi sala de încălzire, pentru dezvoltarea a cinci discipline sportive: gimnastică artistică şi ritmică, sărituri la trambulină, aerobic şi acrobaţie.

Competiţiile organizate pentru toate tipurile de luptă se vor desfăşura în "Arena Heydar Aliyev", proiectată pentru 8.000 de spectatori. Acest complex sportiv a fost construit în perioada URSS, fiind iniţial un patinoar în care funcţiona şcoala de patinaj artistic. Însă, din momentul declarării independenţei Azerbaidjanului, complexul a obţinut statutul de Centru Republican pentru lupte, iar în prezent acesta este în faza de reconstrucţie, înainte de Jocurile Olimpice Europene.

O altă sală imensă este deja cunoscuta "Cristall Hall", unde în anul 2012 a avut loc concursul muzical Eurovision. Aceasta este situată pe Faleza Centrală din Baku, lângă un alt obiectiv turistic al oraşului, Piaţa Steagului Naţional. Ca suprafaţă, sala este unul dintre cele mai mari obiective de acest gen. Datorită acestui lucru, ea va fi divizată prin paravane în 3 mini săli. Aici vor avea loc competiţiile de volei, box, scrimă şi taekwondo.

Pe faleză este amplasat şi întregul complex de arene pentru sporturile nautice şi de plajă. În Acvatic Center se vor desfăşura competiţiile de înot, înot sincron şi sărituri în apă.

În Arena de polo pe apă, care se construieşte alături, se va desfăşura competiţia poloiştilor, iar în "Arena de pe plajă", situată puţin mai departe, se vor desfăşura competiţiile de fotbal pe plajă şi volei pe plajă, precum şi cele de street basket.

La o distanţă respectabilă de oraş va fi canalul pentru canotaj. Organizatorii au hotărât să scoată în afara capitalei canalul de canotaj, care se află la 288 km de Baku, în oraşul Mingachevir. Satul olimpic din Baku, în care vor locui timp de aproape trei săptămâni circa 6.000 de atleţi şi 3.000 de oficiali (antrenori, medici, maseuri, reprezentanţi ai delegaţiilor oficiale), a fost, practic, finalizat şi este situat vizavi de Stadionul Naţional.

Toate obiectivele sunt construite extrem de compact. Şi, un aspect deloc de neglijat, acestea se află în centrul oraşului, lângă cunoscuta faleză din Baku şi Oraşul Vechi, cu atmosfera sa inefabilă, străduţele înguste, unde distanţa dintre case abia depăşeşte un metru, în care treci direct pe sub balcoanele care atârnă dintr-o parte şi din cealaltă.

Nu departe de satul principal va fi amplasat şi Satul Presei, fapt care va facilita în mod semnificativ activitatea mass-media. Suporterii din întreaga lume vor putea primi extrem de rapid autografe de la eroii principali ai Jocurilor, învingători şi medaliaţi.

De asemenea, noul terminal ultramodern al Aeroportului Internaţional Heydar Aliyev a fost inaugurat abia acum jumătate de an, iar cei 20 de km care separă capitala de porţile sale aeriene se parcurg rapid pe o autostradă modernă.

Baku-ul actual demonstrează că aceste Jocuri Olimpice Europene vor fi într-adevăr un festival, atât pentru sportivi, pentru spectatorii simpli, pentru suporteri, cât şi pentru cei care sunt legaţi în mod direct sau indirect de aceste Jocuri, pentru oameni, o sărbătoare a Europei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport