România, exclusă de la Eurovision din cauza datoriilor

Ţara noastră a fost exclusă din concursul Eurovision din cauza datoriilor neplătite. TVR a acumulat, timp de opt ani, datorii uriaşe la European Broadcasting Union, astfel că organizaţia a decis să îi retragă calitatea de membru.
Eurovision 2016 (Facebook.com)
Andrei Pricopie
22.04.2016

European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - i-a retras Televiziunii Române calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai, se anunţă vineri pe site-ul eurovision.tv, potrivit Agerpres.

TVR va pierde accesul şi la alte servicii oferite de EBU, inclusiv schimburi cu Eurovision News şi Sport News, dreptul de a difuza evenimente sportive specifice, expertiza juridică, tehnică şi de cercetare şi servicii de lobby. Decizia a fost luată după ce un termen dat Guvernului român de a lua măsuri satisfăcătoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie.

"Este regretabil faptul că suntem obligaţi să luăm această măsură. Suntem dezamăgiţi că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit nici un răspuns din partea guvernului român. În ultimele săptămâni, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finanţelor că TVR poate fi plasată în procedură de insolvenţă, care la rândul său poate conduce la o restructurare profundă a difuzorului.

EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de posturi publice de televiziune din 56 de ţări. Continuarea gradului de îndatorare al TVR pune în pericol stabilitatea financiară a EBU însăşi", a declarat directorul general al asociaţiei, Ingrid Deltenre.

Prestaţia românească va fi eliminată din competiţia pentru cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în data de 12 mai. Ordinea reprezentaţiilor celorlalte 18 piese pentru a se califica în finală va rămâne aceeaşi, se mai arată în comunicatul postat pe site-ul concursului.

România urma să participe în a doua semifinală a concursului alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

Finala Eurovision se va desfăşura la Stockholm, Suedia, în 14 mai.

Ca urmare a retragerii calităţii de membru EBU a TVR şi a serviciilor de care beneficia, postul nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm şi, astfel, nu va fi în măsură să transmită desfăşurarea concursului.

Întrucât CD-ul oficial pentru Eurovision Song Contest 2016, care include melodia românească, a fost deja produs, acesta conţine piesa cu care România se calificase pentru concursul din acest an. EBU a decis să păstreze posibilitatea descărcării digitale a cântecului pe streaming, ca o favoare făcută artistului.

Reprezentanţii presei române care au acreditările aprobate nu şi le vor pierde, dar vor fi mutaţi în aşa numita Delegaţie Internaţională, care include presa şi fani din ţări care nu participă la concurs. De asemenea, vor rămâne valabile biletele vândute fanilor din România ai competiţiei, se mai precizează pe site-ul citat.

Reacţia Guvernului Cioloş

"Am discutat situaţia (participării la Eurovision). Nu există o bază legală ca să se poată face acest transfer financiar având în vedere că Societatea Română de Televiziune are multiple datorii. Ar fi o problemă de concurenţă neloială şi de a fi sesizate toate forurile care ţin cont de concurenţă pe plan european. Din păcate, nu am găsit soluţia tehnică şi legală, dincolo de soluţia financiară (...) prin care o eventuală plată să poată fi făcută. Ne pare rău să constatăm acest lucru. Adresa a sosit la noi abia în aceste zile.

E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluţia tehnică şi legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziţie", a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Întrebat dacă vor mai fi şi alte evenimente care nu vor fi transmise de televiziunea publică precum Campionatul European de Fotbal, oficialul a explicat că Guvernul nu are mandat să lucreze acum "în ceea ce înseamnă reformarea structurii publice din televiziune".

"Ne-am arătat toată disponibilitatea de a interveni în acest proces în baza limitelor legale pe care le avem", a adăugat purtătorul de cuvânt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor