Excluderea României de la Eurovision, un semnal pentru autorităţile române să se trezească

Datoriile TVR către European Broadcasting Union sunt istorice, iar problemele sunt sistemice, a atras atenţia directorul general EBU, exprimându-şi regretul că s-a ajuns la descalificarea României de la Eurovision.
Eurovision 2016
Eurovision 2016 (Facebook.com)

Conducerea EBU a deplâns în cadrul unei întâlniri cu oficialii ţării noastre, faptul că a fost nevoie să se recurgă la descalificarea României din Eurovision pentru atenţionarea autorităţilor române, până la acel moment deloc impresionate de datoriile uriaşe acumulate de TVR.

"Este regretabil că a fost nevoie de o măsură extremă, descalificarea României de la Eurovision, pentru a atrage atenţia autorităţilor române", a declarat Directorul general EBU, Ingrid Deltenre, citată de Mediafax, în cadrul unei întâlniri cu Ministerul Finanţelor, Parlamentul, Consiliul Concurenţei şi TVR.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe, vineri, 6 mai, la aceeaşi masă s-au reunit, în premieră, pentru discuţii (la care accesul presei nu a fost permis) reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Parlamentului, ai Consiliului Concurenţei, ai TVR şi ai EBU (European Broadcasting Union/ Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune).

Conducerea EBU a considerat că măsura excluderii României de la Eurovision a fost necesară pentru că problema datoriilor TVR nu a fost rezolvată.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru cultură, Georgică Severin, a opinat că legea este "depăşită" şi trebuie modificată, în timp ce şefa departamentului juridic al EBU a tras atenţia că dacă se finalizează procedurile de excludere a TVR, Televiziunea Publică va pierde drepturile de difuzare pentru Campionatele Mondiale de Fotbal, accesul la fluxul de ştiri externe.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor publice, Anca Dragu a atras atenţia că "Parlamentul este forul responsabil pentru televiziunea publică".

Merită menţionat că directorul EBU, Ingrid Deltenre a subliniat că "datoriile pe care televiziunea publică le are la forul european sunt istorice, iar problemele sunt sistemice", acesta fiind contextul în care s-a luat măsura extremă de a descalifica România de la Eurovision.

Reamintim că European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume - i-a retras Televiziunii Române calitatea de membru ca urmare a neplăţii unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elveţieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai.

TVR va pierde accesul şi la alte servicii oferite de EBU, inclusiv schimburi cu Eurovision News şi Sport News, dreptul de a difuza evenimente sportive specifice, expertiza juridică, tehnică şi de cercetare şi servicii de lobby. Decizia a fost luată după ce termenul dat Guvernului român de a lua măsuri satisfăcătoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură