România ar putea lipsi de la Eurovision. TVR-ul a acumulat datorii uriaşe

Eurovision 2012
Eurovision 2012 (.eurovision.tv)

România ar putea lipsi în acest an de la Eurovision, pe motiv că Televiziunea Publică a acumulat, timp de opt ani, datorii la European Broadcasting Union (EBU). Datoria TVR-ului către EBU se ridică la 10 milioane de euro.

"Reprezentanţi ai European Broadcasting Union — cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume — au anunţat, deocamdată verbal, reprezentanţii Televiziunii Române că, din cauza datoriilor acumulate în ultimii opt ani la EBU de către TVR, acest organism va trece la următorul prag de sancţiune. Astfel, România riscă să nu fie acceptată pe scena Eurovision şi nici nu va primi, prin satelit, semnalul pentru a putea transmite această competiţie", se arată într-un comunicat de presă al TVR, publicat de Agerpres.

TVR, instituţie aflată în pragul colapsului financiar, mai anunţă că până în acest moment a plătit datorii aferente anilor 2008 — 2012. Ultima plată a fost făcută în luna ianuarie, în valoare de 250.000 de euro, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină plăţile.

În ceea ce priveşte concursul Eurovision, TVR precizează că a fost achitată în termen taxa de participare.

"Tocmai pentru a ne asigura de participarea şi transmiterea competiţiei, în 2016 — pentru prima dată după mulţi ani — TVR a achitat la termen (în martie) taxa de participare. Dar cu toate acestea se pare că datoriile acumulate au determinat boardul EBU să ia această decizie radicală. Înalţii oficiali ai EBU au precizat că aşteaptă un punct de vedere de la cei cărora li s-au adresat în ultimele luni (Parlament, Guvern, Ministerul de Finanţe) pentru că este datoria fiecărei ţări să îşi poziţioneze onorabil televiziunea publică, prin legi corecte şi finanţări aduse la zi", se mai arată în comunicatul citat.

Postul public de televiziune mai precizează că va continua toate demersurile pentru a putea participa la Eurovision şi pentru a putea transmite evenimentul şi solicită instituţiilor statului contactate de EBU să sprijine demersul de plată şi de garantare, amintind că urmează alte competiţii majore — Campionatul European de Fotbal şi Olimpiada de la Rio, din 2016 — pe care o televiziune îngropată în datorii şi subfinanţată nu le va putea oferi publicului.

Concursul Eurovision se va desfăşura, în 2016, la Stockholm, Suedia, în 10, 12 şi 14 mai. România ar urma să participe în a doua semifinală a concursului alături de Albania, Bulgaria, Danemarca, Georgia, Slovenia, Norvegia, Ucraina, Belgia, Letonia, Belarus, Irlanda, Elveţia, Macedonia, Australia, Lituania, Polonia, Israel şi Serbia.

România a participat la Eurovision de 17 ori, începând din 1994. Cele mai bune rezultate le-a obţinut în 2005 când Luminiţa Anghel & Sistem s-au clasat pe locul 3 şi în 2006, când Paula Seling şi Ovi s-au clasat pe locul 3. În acest an, ţara noastră ar urma să fie reprezentată de Ovidiu Anton, cu melodia Moment of Silence, compusă după tragedia din Colectiv.