Siegfried Mureşan: Sprijinul financiar al UE pentru Moldova va fi condiţionat de implementarea reformelor

Eurodeputatul a cerut Comisiei Europene ca tranşele de asistenţă financiară acordate de UE să fie strict condiţionate de rezultate concrete din partea Moldovei în domenii importante pentru oameni şi că rezultatele vor fi resimţite de cetăţeni.
Siegfried Mureşan (facebook.com)
Ştefan Sârbu
04.04.2017

Comisia pentru bugete a Parlamentului European a aprobat luni avizul dar şi solicitarea deputatului european Siegfried Mureşan de a condiţiona acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 de milioane de euro Republicii Moldova de obţinerea unor rezultate concrete în domenii precum combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept şi întărirea sistemului bancar.

„Această asistenţă macrofinanciară are rolul de a ajuta Republica Moldova să-şi finanţeze cheltuielile curente, să-şi stabilizeze economia şi vreau ca banii să ajungă cât mai repede în Republica Moldova. Însă am vrut să mă asigur că sprijinul financiar pe care Uniunea Europeană îl oferă Republicii Moldova este bine folosit, că se implementează reformele pe care oamenii le aşteaptă şi că rezultatele vor fi resimţite de cetăţeni. De aceea, am cerut ca acordarea acestor bani să fie strict condiţionată de rezultate concrete pe care să le vedem din partea Republicii Moldova în domenii importante pentru oameni, combaterea corupţiei, independenţa justiţiei, întărirea statului de drept, combaterea spălării banilor şi anchetarea fraudei din sistemul bancar care s-a produs în anul 2014.

Termenii şi rezultatele trebuie stabilite de Comisia Europeană împreună cu Guvernul Republicii Moldova, care să aprobe şi să-şi asume aceste condiţii. Este stabilit ca banii să fie alocaţi în 2017 şi 2018 în trei tranşe şi vreau ca înainte de fiecare tranşă Guvernul de la Chişinău să implementeze în etape măsurile pe care cetăţenii moldoveni le cer şi care sunt atât de necesare pentru consolidarea economiei şi a democraţiei în Republica Moldova”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan potrivit unui comunicat de presă.

Votul final al Parlamentului European pe propunerea de acordare a asistenţei macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova este programat să aibă loc în plen în sesiunea din luna mai a acestui an. Eurodeputatul Siegfried Mureşan este responsabil (raportor) din partea Comisiei pentru bugete pe avizul privind programul de asistenţă macrofinanciară pentru R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor