Eugen Tomac: Dodon a rămas în logica de gândire lăsată moştenire de Stalin

Eugen Tomac(PMP),
Eugen Tomac(PMP), (Florin Chirila/Epoch Times)

După întâlnirea de săptămâna trecută a premierilor României şi Republicii Moldova, Sorin Grindeanu şi Pavel Filip, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac menţionează într-un interviu pentru Europa Liberă că i-ar fi plăcut ca cei doi prim-miniştri să stabilească şi câteva privatizări importante pe care le poate face România în Republica Moldova, în contextul în care ''cei doi premieri au ceva în comun, pentru că s-au mai întâlnit în cadrul unei şedinţe comune de guvern, când ambii erau miniştrii Comunicaţiilor, unul în guvernul Leancă, celălalt în guvernul Ponta şi au teme comune pe care le-au mai discutat.''

Motivul pentru care până acum, învestitorii din România încă nu au trecut Prutul ar fi, în opinia lui Tomac, lipsa de predictibilitate, întrucât, atât în Moldova cât şi în România se modifică, aproape la fel de des legislaţia în ceea ce priveşte fiscalitatea şi nu numai, acest lucru reprezentând chiar o frână pentru orice investitor. ''În mod clar, România poate interveni şi poate oferi o alternativă pentru tot ceea ce înseamnă dezvoltarea pieţei private în Republica Moldova. Vorbim, totuşi, de un capital pe care România şi-l permite să-l investească în Republica Moldova'', a punctat politicianul român.

În ceea ce ţine de proiectul gazoductului Iaşi-Ungheni cu prelungire până la Chişinău, în privinţa căruia s-au tot făcut promisiuni în legătură cu finalizarea, Eugen Tomac a specificat că ''ţine de lipsa de responsabilitate din partea decidenţilor. Să ştiţi că multe probleme, dacă nu sunt ferm împinse înainte de către miniştri sau premier, lucrurile trenează din cauza lipsei de capacitate de a gestiona proiecte de infrastructură mare pentru că nu există specialişti sau cei care există sunt prost plătiţi şi nu au niciun fel de dare de mână în a pune în aplicare programe de anvergură şi lipsa de resurse''.

În context, menţionăm că atât fostul şef de stat, Vladimir Voronin, cât şi actualul, Igor Dodon au criticat în nenumărate rânduri apropierea Moldovei de România, dar nu au respins niciodată banii care au venit de acolo. În replică, Eugen Tomac menţionează că ''preşedintele Republicii Moldova a rămas în logica de gândire lăsată moştenire de Stalin. Se complace în acest discurs depăşit, în care nu mai crede nimeni din tânăra generaţie. Pe oamenii care fără vina lor sunt victimele a ceea ce s-a întâmplat în Republica Moldova până în 1990 nu îi poţi schimba, pentru că e o chestiune ce ţine de mentalităţi''.

În opinia politicianului român, Republica Moldova nu s-a dezvoltat pentru că Rusia nu i-a permis. Iar conflictul transnistrean împreună cu toată această alimentare a instabilităţii politice din Republica Moldova a avut un singur actor care a dirijat-o în sensul negativ, şi anume, Federaţia Rusă, care ''încearcă prin mijloace politice şi prin influenţa pe care o are, prin politica de şantaj pe care o aplică cu succes de foarte mult timp să ţină în şah Republica Moldova''.