Establishmentul o ia oficial peste nas: procurorii suedezi declară că renunţă la investigarea lui Assange

Într-o mişcare surpriză, procurorii suedezi renunţă la învinuirile împotriva lui Assange, celebrul avertizor de integritate captiv în Ambasada Ecuadorului la Londra. Evoluţia este şocantă dată fiind presiunea exercitată de CIA şi establishmentul american pentru capturarea australianului.
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, ajunge la Curtea Supremă de Justiţie din Londra, pe 1 februarie (Oli Scarff / Getty Images)
Andrei Popescu
19.05.2017

Procurorii suedezi au declarat vineri că vor închide o investigaţie preliminară asupra unei acuzaţii de viol împotriva fondatorului Wikileaks, Julian Assange, vineri, anulând astfel acţiunea legală ce durează de 7 ani, potrivit Reuters.

"Procurorul general, Marianne Ny, a decis astăzi să închidă investigaţia preliminară privind violul suspectat în privinţa lui Julian Assange", a declarat Parchetul suedez într-o declaraţie.

Assange, în vârstă de 45 de ani, a trebuit să se refugieze în ambasada ecuadoriană din Londra din 2012, pentru a evita extrădarea în Suedia în legătură cu acuzaţia de viol, pe care o neagă.

Assange a susţinut că dacă ar fi fost extrădat de Marea Britanie în Suedia, ar fi ajuns în Statele Unite care dorea să îl judece pentru publicarea de informaţii secrete - deşi Wikileaks nu este singura organizaţie care a publicat informaţii secrete - marile ziare americane precum New York Times şi The Washington Post, cunoscute pentru relaţiile lor cu lumea agenţiilor de informaţii, făcând acest lucru în mod uzual.

SUA, pe timpul mandatului lui Barack Obama, a făcut numeroase presiuni asupra Ecuadorului pentru a-l expulza din ambasada sa pe Assange. În cei patru ani de şedere a lui Assange în ambasadă, clădirea a devenit cel mai supravegheat loc din Londra, agenţii britanici încercând să monitorizeze orice încercare de evadare a australianului.

Wikileaks a publicat informaţii secrete sustrase de la Departamentul de Stat, inclusiv cablograme şi comunicări, dând în vileag multe dintre dedesubturile murdare ale ultimelor administraţii americane.

Cu câteva săptămâni în urmă, directorul CIA, Mike Pompeo, tocmai lansase o nouă tiradă împotriva lui Julian Assange, după ce Wikileaks publicase seria de documente Vault7, care conţinea materiale despre programele software folosite în cadrul operaţiunilor de spionaj cibernetic, de către agenţiile americane de informaţii.

Tirada lui Pompeo a enervat suporterii lui Trump, candidatul anti sistem care a ajuns la preşedinţia SUA, care s-a declarat fan al Wikileaks în timpul campaniei, ridicând noi întrebări legate de controlul aparent pe care establishmentul îl are în cadrul administraţiei Trump.

Assange era vânat de mulţi membri ai establishmentului neo-liberal, în special după dezvăluirile legate de "rufele murdare" în politica externă şi internă a SUA. Este cunoscută înregistrarea care o înfăţişază pe Hillary Clinton, ultimul candidat democrat la presedinţia SUA, întrebând dacă "nu putem să-l omorâm cu o dronă" pe Assange. Clinton a declarat ulterior că nu-şi aminteşte remarca, în ciuda dovezilor video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor