Assange: CIA este periculos de incompetentă
alte articole
“CIA este cea mai periculos de incompetentă agenţie de spionaj a lumii. A înarmat terorişti, a distrus democraţii şi a instalat şi întreţinut dictaturi pe cuprinsul globului”, a declarat Assange într-un email, care a fost citat marţi de postul rusesc de televiziune RT.
“Există oameni capabili în CIA dar, dacă publicaţiile noastre reprezintă vreun indicator, ei lucrează pentru WikiLeaks”, a adăugat el într-un răspuns batjocoritor la adresa declaraţiilor făcute de purtătoarea de cuvânt a CIA, Heather Fritz Horniak, despre Assange.
Horniak declarase anterior: “Dictatorii şi teroriştii nu au un prieten mai bun în lume decât Julian Assange, deoarece el protejează numai intimitatea lor”.
RT a cerut CIA să comenteze pe marginea evaluării făcute de fostul analist al agenţiei Ray McGovern, care a sugerat că, de fapt, capabilitatea CIA de a falsifica amprente digitale, expusă de WikiLeaks ca parte a dezvăluirilor sale din seria Vault 7, aruncă îndoieli asupra acuzaţiilor privind interferenţa ruşilor în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Comentariile lui Horniak au survenit ca răspuns la acea anchetă.
“S-ar putea ca ‘atacul rusesc’ să fi fost realizat de John Brennan de la CIA? Dacă mi s-ar fi cerut să pariez pe acea posibilitate, aş fi pariat că exact aşa s-a întâmplat”, a declarat McGovern în cadrul unei emisiuni RT, făcând referire la fostul director al CIA, protejat al preşedintelui Barack Obama şi cunoscut pentru trecutul său comunist din anii '70.
Succesorul lui Brennan, Mike Pompeo, a indicat luna trecută că WikiLeaks, pe care l-a descris ca un “serviciu informaţional non-statal ostil”, ar putea să fie urmărit penal pentru publicarea de documente americane confidenţiale.
Între timp, Edward Snowden, fost contractor NSA şi suspectat ca spion în favoarea Chinei, şi alte peste 600 de persoane au cerut preşedintelui Donald Trump să renunţe la anchetă şi la toate ]nvinuirile împotriva lui Assange.
Într-o scrisoare deschisă publicată luni, Snowden, împreună cu câteva sute de activişti, funcţionari guvernamentali şi avocaţi, au declarat că urmărirea penală a WikiLeaks şi a oricărora dintre membrii săi ar fi o “ameninţare pentru întregul jurnalism liber”.
“Dacă DOJ (departamentul american al justiţiei) este capabil să condamne un editor pentru activitatea sa, atunci întregul jurnalism liber poate fi criminalizat”, a susţinut scrisoarea.
Deşi Trump a declarat în timpul campaniei prezidenţiale de anul trecut că este un fan al WikiLeaks – care a publicat în acea perioadă numeroase emailurile piratate din contul de email al managerului campaniei lui Clinton, John Podesta – alţi membri ai administraţiei sale l-au atacat pe Assange.
Procurorul General al SUA, Jeff Sessions, a anunţat recent că arestarea lui Assange este o “prioritate”, adăugând: “Ne vom intensifica efortul şi deja ne intensificăm eforturile asupra tuturor scurgerilor [informaţionale]”.
Din 16 august 2012 Assange s-a refugiat la Ambasada ecuadoriană din Londra, care i-a oferit azil politic pentru a nu fi arestat şi trimis în Suedia, unde este acuzat de viol într-un proces considerat drept politic. Deşi susţine că este nevonivat, Assange a declarat că se teme că Suedia îl va extrăda mai departe în SUA unde este căutat pentru publicarea de informaţi secrete.