Erdogan blochează Twitter-ul. Internauţii ocolesc cenzura şi îl sfidează

Încercarea premierului turc Recept Tayyip Erdogan de a bloca accesul la Twitter vinerea trecută se pare că a avut efecte inverse, mulţi utilizatori au ocolit interdicţia şi au reacţionat împotriva măsurii, în timp ce suspiciunile potrivit cărora Erdogan vrea să suprime acuzaţiile de corupţie împotriva lui şi a guvernului său s-au mărit considerabil.
Andrei Pricopie
23.03.2014

alte articole

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
23.03.2014

Încercarea premierului turc Recept Tayyip Erdogan de a bloca accesul la Twitter vineri se pare că a avut efecte inverse, mulţi utilizatori au ocolit interdicţia şi au reacţionat împotriva măsurii, în timp ce suspiciunile potrivit cărora Erdogan vrea să suprime acuzaţiile de corupţie împotriva lui şi a guvernului său s-au mărit considerabil.

La numai câteva zile distanţă de alegerile din 30 martie, premierul turc, Tayyip Erdogan, ia decizia de a bloca accesul la Twitter, fapt ce a stârnit o avalanşă de proteste, atât în comunitatea internaţională, cât şi în interiorul ţării. Mai mult, Erdogan a ameninţat că va bloca şi aplicaţiile Facebook şi Google.

Motivul lui Erdogan? Social media şi diverse alte site-uri au fost umplute cu înregistrări ale fărădelegilor comise de miniştri, inclusiv prim-ministrul Tayyip Erdogan şi oameni de afaceri apropiaţi acestuia. Recent au apărut pe internet convorbiri telefonice în cadrul cărora Erdogan îl îndemna pe fiul său să-şi ascundă sume mari de bani, circa 1 miliard dolari, sau în care vorbeşte despre un comision prea mic plătit de către un grup industrial.

Vinerea trecută, la prânz, tweet-urile au continuat nestingherite în timp ce utilizatorii au promovat instrucţiuni online cu privire la modul în care trebuiesc schimbate setările pentru a ocoli cenzura.

Tentativa lui Erdogan de a bloca criticii regimului se pare că eşuează lamentabil, stârnind revolta utilizatorilor şi adunând şi mai multe critici în preajma alegrilor.

Unii utilizatori au circulat o imagine cu Erdogan muşcând cu dinţii din pasărea albastră, care serveşte ca mascota a reţelei de socializare. Ei nu au fost singurii: numărul de tweet-uri trimise de la interdicţie a crescut cu 140% faţă de nivelurile normale, potrivit datelor furnizate de firma de analiză Brandwatch.

Twitter a trimis numere de telefon mobil care le-au permis utilizatorilor turci să continue să utilizeze serviciul său. De asemenea, download-uri Hotspot Shield, cel mai popular serviciu de reţea virtuală privată din lume au crescut vineri de la o medie zilnică de 7.000 la 270.000.

Sfidarea utilizatorilor turci şi anvergura activităţii lor sugerează că Erdogan va avea de dus bătălii mult mai mari, dacă într-adevăr doreşte să interzică Twitter-ul.

Amintim că un imens scandal de corupţie a izbucnit în decembrie odată cu arestarea unor oameni de afaceri apropiaţi lui Erdogan şi a trei fii de miniştri din cabinetul său, acuzaţi de corupţie organizată, spălare de bani şi contrabandă cu aur. De atunci, în scandal au fost implicaţi zeci de apropiaţi ai regimului, patroni, parlamentari ori funcţionari cu rang înalt, iar patru miniştri au fost deja demişi. Opoziţia cere demisia lui Erdogan, pe care îl acuză că încearcă să muşamalizeze scandalul.

Premierul turc acuză că scandalul de corupţie este rezultatul unui complot organizat împotriva guvernului său de Fethullah Gulen - un cleric turc moderat, auto exilat în SUA, care are influenţă în poliţie, armată şi în sistemul judiciar. Erdogan susţine că Gulen intenţionează să-l submineze în perioada premergătoare alegerilor. Gulen, care critică deseori accesele de autoritate ale regimului, neagă acuzaţia. Erdogan a răspuns făcând „curăţenie” masivă în cadrul poliţiei şi sistemului judiciar, schimbând din funcţii mii de ofiţeri şi zeci de procurori.

Autoritatea de telecomunicaţii a Turciei a anunţat vineri că a blocat accesul la reţeaua de social-media la câteva ore după ce prim-ministrul Erdogan a ameninţat că va "scoate din rădăcini" site-ul. Twitter-ul a fost bombardat cu link-uri către înregistrări în care acesta precum şi alţi oficiali de top sunt incriminaţi corupţie.

"Vom elimina Twitter-ul. Nu-mi pasă de ce vă spune comunitatea internaţională. Comunitatea internaţională poate să spună asta, poate să spună cealaltă. Nu-mi pasă deloc. Toată lumea va vedea cât de puternică este Republica Turcă. Nu are nimic de-a face cu libertatea. O astfel de libertate nu poate interveni în intimitatea altora. Nu se pot turna secrete de stat prin intermediul acestor canale ale comunităţii internaţionale", a afirmat Erdogan în cadrul unui miting electoral, la câteva ore după ce a ameninţat că va face acest lucru”, declarat Erdogan în timpul campaniei sale prezidenţiale, la câteva ore înainte să fie eliminat Twitter-ul.

Lutfi Elvan, ministrul Turciei responsabil de transport şi comunicaţii, a declarat că Turcia doar a executat ordinele judecătoreşti - deşi un grup de avocaţi de la Istanbul a susţinut că deciziile judecătoreşti au vizat blocarea accesului la anumite părţi din site-urile considerate că încalcă viaţa privată - nu întregi site-uri.

Twitter este extrem de popular în ţară, numărând aproximativ 15 milioane de utilizatori activi. Controlul internetului este un subiect foarte important pe agenda politică a lui Erdogan, având în vedere că prin intermediul reţelelor sociale au fost organizate proteste care au început în vară, iniţial pentru salvarea parcului Gezi, dar care s-au transformat rapid într-o mişcare socială de o amploare fără precedent împotriva regimului său.

Recent, Parlamentul Turciei a adoptat un proiect de lege prin care guvernul vrea să impună cenzurarea internetului, limitarea folosirii reţelelor sociale şi monitorizarea activităţilor pe internet.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor