Erdogan anunţă victoria: steagul Turciei a fluturat deasupra oraşului sirian Afrin. Epurare etnică raportată

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)
Andrei Popescu
19.03.2018

După o campanie transfrontalieră sângeroasă de două luni desfăşurată de forţele turce pentru a disloca luptătorii kurzi YPG din oraşul sirian Afrin, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat duminică victoria trupelor sale, steaguri turce şi ale aliaţilor din Armata Siriană Liberă (ASL) fluturând pentru prima dată deasupra centrului acestui oraş.

Potrivit unor rapoarte, forţele YPG (Unităţile de Apărare a Poporului Kurd) s-au retras înainte ca forţele pro-turce să fi pătruns în oraş în zorii zilei de duminică, permiţând forţelor invadatoare să pună stăpânire pe oraş fără să întâmpine vreo rezistenţă. Într-un discurs televizat, Erdogan a susţinut că a “salvat” oraşul prin acţiunile “eroice” ale armatei sale, descriind operaţiunea care a avut loc în întregime pe teritoriul sirian – fără acordul guvernului din Damasc – ca având o natură “umanitară”. El a precizat: “Această operaţiune a arătat întregii lumi că Turcia este de partea celor oprimaţi”, potrivit site-ului Rudaw.

Autorităţile kurde din Afrin au acuzat Rusia că a permis Turciei să folosească spaţiul aerian pentru a ataca unităţile YPG. În cadrul unei conferinţe de presă, un oficial kurd din Afrin a afirmat că “Rusia a participat activ la deschiderea spaţiului aerian pentru ca Turcia să extermine poporul nostru cu tot felul de arme şi [Rusia] a sacrificat oamenii noştri pentru interesele sale în Siria, şi sub tăcerea internaţională atât a coaliţiei cât şi a UE’”. Oficialul a mai afirmat: “Am decis să retragem civilii din oraş pentru a evita o catastrofă umanitară şi mai groaznică”.

Erdogan pare de asemenea să fi ironizat retragerea forţelor kurde, susţinând că un “număr mare” de luptători kurzi “au fugit cu coada între picioare”, adăugând că forţele speciale turce au fost trimise în oraş, unde au loc de asemenea operaţiuni de deminare. “Acum steagul turc va flutura acolo! steagul Armatei Siriene Libere va flutura acolo!”, a declarat Erdogan.

Preşedintele turc a susţinut un discurs la un eveniment care a marcat Campania din Dardanele din timpul primului război mondial şi aspiraţiile neo-otomane de care a fost acuzat de mult timp Erdogan au fost presărate în discursul său, inclusiv o referire la apărarea de către forţele otomane a Peninsulei Gallipoli în acest război. “Luptăm în acelaşi mod în care am făcut-o în Canakkale”, a precizat Erdogan, folosind numele turc pentru singura victorie otamană majoră în timpul primului război mondial. “Ei au crezut că Turcia nu este la fel de puternică precum a fost în Canakkale”.

În ciuda afirmaţiilor lui Erdogan privind natura umanitară a operaţiunii sale militare sângeroase din Afrin, dovezi semnificative arată că forţele pro-turce sunt implicate de fapt într-o campanie de epurare etnică împotriva populaţiei kurde din nordul Siriei. În ultimele câteva zile, potrivit datelor publicate de ziarul The Guardian, peste 200.000 de civili au fugit din oraşul Afrin, în majoritate kurzi, şi câteva zeci au fost ucişi.

La o conferinţă de presă susţinută duminică, purtători de cuvânt kurzi ai guvernului din Afrin au cerut Consiliului de Securitate al ONU să facă presiuni asupra Turciei pentru a “pune capăt genocidului cultural şi politic împotriva societăţii noastre şi a asigura reîntoarcerea oamenilor noştri la casele lor pe baza unei garanţii internaţionale”. După încheierea luptelor, autorităţile kurde au precizat că peste 500 de civili au fost ucişi şi 1.030 au fost răniţi, iar 820 de luptători kurzi au fost ucişi.

În luptele intense din week end, forţele turce au atacat maşini pline cu civili kurzi care fugeau din oraş, fiind acuzate şi de faptul că au atacat singurul spital funcţional din Afrin, potrivit BBC. Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a publicat, la rândul ei, unele rapoarte care detaliază atacuri asupra locuinţelor şi clădirilor civile şi asupra infrastructurii oraşului pe toată durata campaniei. De asemenea, potrivit SOHR, peste 400 de luptători pro-turci au murit începând din 20 ianuarie.

Între timp, preşedintele turc a discutat în mod deschis despre obiectivul său de a pune în mişcare o schimbare demografică radicală în nord-vestul Siriei. Mass media kurdă din Siria a acuzat în mod constant Ankara că a lansat operaţiunea Ramura de Măslin din dorinţa de a curăţa regiunea siriană de la frontiera dintre Turcia şi Siria de identitatea sa kurdă istorică.

În prezent, se pare că o iniţiativă de eliminare a tuturor monumentelor vizibile ale prezenţei şi istoriei kurzilor este deja în derulare: forţele Armatei Siriene Libere au publicat o fotografie în care distrug o statuie cu fierarul Kawa, o figură importantă în legendele kurde. Potrivit Reuters, Forţele Democratice Siriene, care sunt dominate de kurzi, au denunţat înlăturarea statuii , etichetând-o drept “primul atac evident asupra culturii şi istoriei poporului kurd” de la campania lansată împotriva oraşului Afrin de către soldaţii turci şi forţe loiale lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor