Ambasadorul american la ONU: Washingtonul va acţiona unilateral în Siria

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a avertizat că în cazul în care Consiliul de Securitate eşuează să ia măsuri în privinţa Siriei, Washingtonul este pregătit “să acţioneze dacă trebuie să o facem”, la fel cum a procedat anul trecut când a bombardat o bază aeriană a guvernului sirian suspectată că a fost folosită într-un atac cu arme chimice.

Comentariile făcute luni de Haley au urmărit să susţină un proiect de rezoluţie ce fusese circulat în Consiliu anterior în aceeaşi zi, un proiect care cere impunerea imediată a unui regim de încetare a focului de 30 de zile în Damasc şi Ghouta de Est, unde forţele siriene atacă grupurile teroriste care bombardează capitala.

“Nu este calea pe care o preferăm, dar este o cale pe care am demonstrat că o vom alege şi suntem pregătiţi să o facem din nou... Când comunitatea internaţională eşuează complet să acţioneze, există momente când statele sunt forţate să ia propriile măsuri”, a declarat Haley Consiliului de Securitate format din 15 membri, subliniind faptul că o rezoluţie pentru încetarea focului adoptată de Consiliu în urmă cu 2 săptămâni “a eşuat”.

Rezoluţia ONU numărul 2401, care a fost adoptată în unanimitate de Consiliul de Securitate în 24 februarie, a cerut părţilor implicate în conflictul sirian să pună capăt tuturor ostilităţilor şi să respecte o pauză umanitară pe cuprinsul Siriei pentru a asigura livrarea în condiţii de siguranţă şi nestânjenită a ajutoarelor umanitare, precum şi pentru a desfăşura evacuarea celor răniţi.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a discutat luni cu membrii Consiliului despre implementarea rezoluţiei, însă Rusia a afirmat că regimul de încetare a focului nu poate fi impus de Consiliul de Securitate fără un acord între părţile implicate în război.

La rândul său, Damascul a declarat că o încetare a focului ordonată de Consiliul de Securitate al ONU îi va proteja pe membrii grupurilor teroriste din Ghouta de Est.

“Nu a avut loc nicio încetare a ostilităţilor. Violenţele continuă în Ghouta de Est şi în alte locuri – inclusiv în Afrin, în unele părţi din Idlib şi în Damasc şi suburbiile sale... Nu au fost suspendate niciunul dintre asedii... Din ceea ce ştim noi, nu a fost evacuată nicio persoană grav bolnavă sau rănită”, a precizat Guterres.

Ambasadorul rus Vassili Nebenzia a afirmat că unele ţări acuză guvernul sirian că desfăşoară atacuri cu arme chimice cu scopul de a “pregăti terenul pentru utilizarea unilaterală a forţei împotriva suveranităţii Siriei”, adăugând că Damascul “are tot dreptul să încerce şi să înlăture ameninţarea existentă la adresa cetăţenilor săi”, descriind Ghouta de Est, care este situată în apropierea capitalei siriene şi care este deţinută de militanţi, drept un “focar de terorism”.

În ultimii câţiva ani, Ghouta de Est, care are o populaţie de 400.000 de locuitori, a fost sub controlul mai multor grupuri teroriste finanţate din afară, în special sub controlul grupurilor Jaish al-Islam şi Jabhat Fateh al-Sham, cunoscut anterior sub numele de Frontul al-Nusra, care practic ţin civilii ostatici şi îi folosesc pe post de scuturi umane împotriva forţelor guvernamentale siriene.

Trupele militare siriene, susţinute de forţe loiale guvernului, au lansat o ofensivă totală pentru a strivi grupurile teroriste, care lansează în mod constat atacuri cu mortiere împotriva cartierelor rezidenţiale din Damasc şi vecinătatea sa, ucigând şi rănind zeci de persoane.

Mai mult, militanţii din Ghouta încearcă să împiedice civilii să părăsească enclava, atacând în mod constant aşa-zisele pasaje sigure al-Wafideen şi Jisreen cu proiectile şi gloanţe explozive.

Siria este lovită de un război civil din martie 2011, iar guvernul din Damasc a afirmat că regimul israelian şi aliaţii săi occidentali şi regionali ajută grupurile jihadiste ce creează haos în ţară.