China: Politica naşterilor afectează ţările vecine. Vietnameze răpite şi vândute ca soţii chinezilor

Politica unui singur copil din China a determinat autorităţile locale să tolereze şi să încurajeze traficul de fiinţe umane şi sclavia sexuală, legea ajungând astfel să afecteze grav şi ţările din jur, în special Vietnamul, potrivit noilor dezvăluiri făcute de către agenţia AFP.
O femeie vietnameza striga "Jos cu China", în timpul unui protest anti-China organizat în Hanoi (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
27.06.2014

Politica unui singur copil din China a determinat autorităţile locale să tolereze şi să încurajeze traficul de fiinţe umane şi sclavia sexuală, legea ajungând astfel să afecteze grav şi ţările din jur, în special Vietnamul, potrivit noilor dezvăluiri făcute de către agenţia AFP.

Femeile din Vietnam care sunt răpite şi vândute pentru a satisface cererea de soţii din zonele rurale din China, au ajuns să fie victime colaterale ale instaurării politicii unui singur copil, practicată de către Partidul Comunist Chinez din 1979 încoace, timp în care numărul avorturilor a urcat până la tragica cifră de 400 de milioane.

Una dintre principalele probleme cauzate de această politică, care a dus la practicarea de avorturi selective în rândul populaţiei doritoare de urmaşi de sex masculin, este disproporţia dintre naşterile de copii de sex feminin şi cele de sex masculin din ţară: la fiecare 117 băieţi născuţi, există doar 100 de fete, ceea ce înseamnă că există 40 de milioane de bărbaţi care nu au posibilitatea de a se căsători cu compatrioate de-ale lor. Astfel, femeile şi fetele din ţările vecine ajung în China, prin fraudă sau violenţă, în scopul exploatării sexuale şi reproducerii, reiese din noile dezvăluiri făcute de către agenţia de ştiri AFP. Printre ţările cele mai afectate sunt Birmania, Laos, Mongolia, Coreea de Nord şi în special Vietnam (în mod special în zonele din jurul oraşului de frontieră de Lao Cai - un oraş comercial foarte activ, traversat de o linie de cale ferată care leagă Hanoi de capitala regiunii Yunnan, Kunming).

Doar unele dintre femeile răpite şi vândute - chiar şi de către membrii familiilor lor reuşesc să contacteze poliţia chineză şi să se întoarcă în Vietnam, unde sunt internate în centre create special în ultimii ani, doar în acest scop. Altele, mai puţin norocoase, rămân căsătorite ani de zile cu oamenii care le-au cumparat pentru a avea urmaşi. Rămân ascunse şi, prin urmare, ilegale în ţară, fără niciun drept şi niciun punct de sprijin din partea familiilor lor, mame cu copii care la rândul lor sunt ilegali, dar capabili ducă mai departe numele de familie de sex masculin.

Multe dintre femeile care ajung "soţii" ale oamenilor care le-au achiziţionat de la traficanţi, de-a lungul frontierei cu Coreea de Nord, încercau de fapt fugă din ţara lor în speranţa de a găsi hrană şi condiţii materiale mai bune, dar s-au trezit în schimb în mâinile delincvenţei chineze, gata de a oferi femei celor care nu le pot găsi. Pentru femeile vietnameze, însă, traficul are loc direct în Vietnam, unde fetele sunt vândute şi, ulterior, duse peste graniţă.

Potrivit Human Rights Watch este vorba despre o problemă "sistematică", care priveşte fetele vietnameze vândute cu maximum 5.000 de dolari americani - atât ca soţii cât şi ca sclave sexuale în bordelurile de-a lungul frontierei.

Pentru a încerca să combată problema, guvernul vietnamez a lansat mai multe programe educaţionale pentru a avertiza fetele care trăiesc în zonele muntoase ale frontierei nu aibă încredere în cei care le promit un loc de muncă în afara localităţii sau să urmeze străini în zone pe care nu le cunosc. Dar multele grupuri pentru drepturile omului care încearcă să se confrunte cu acest fenomen spun cele câteva programe guvernamentale, atât în ​​Vietnam cât şi în China, sunt total inadecvate în faţa dimensiunilor problemei. Şi asta nu este tot: în fiecare an, potrivit ONG-urilor, există mai mult de 14 milioane de avorturi induse, mai ales suferite de femeile care sunt supuse la violenţe fizice.

Corupţia nestăvilită, prezentă în întregul aparat guvernamental din China este pe deplin recunoscută şi bine-documentată de către jurnalişti profesionişti şi de cei din mediul academic deopotrivă.

„Oficialii chinezi ar trebui să facă ceva pentru a limita traficul de fiinţe umane, care creşte dramatic”, a declarat Reggie Littlejohn, preşedintele organizaţiei pentru drepturile omului Women’s Rights Without Frontiers (Wrwf) care într-o scrisoare deschisă către Barack Obama şi Xi Jinping precizează: „Această politică brutală cauzează violenţe atroce în fiecare zi împotriva femeilor şi fetelor din China, este cea mai rea politică în vigoare de pe întreaga planetă. Este o violenţă sponsorizată de guvern. Noi vă cerem să interveniţi pentru a o opri, deoarece pentru fiecare caz care iese la lumină, există mii de alte cazuri care rămân anonime. Domnule preşedinte Xi Jinping, sunteţi într-o poziţie unică din care puteţi opri această violenţă oribilă. Domnule preşedinte Obama, aţi câştigat Premiul Nobel pentru Pace: vă rog, faceţi ceva pentru a opri planificarea familială coercitivă din China”.

Dar amândoi preşedinţii tac şi între timp pentru bărbaţii chinezi aflaţi în căutare disperată de soţii, chiar şi o fată luată cu forţa din Vietnam, răpită şi vândută, pare o „soluţie” convenabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor