Jucării „Made in China”, confiscate în Portul Constanţa. Ce riscuri aduc cu ele

Magazin de jucării în Beijing
Magazin de jucării în Beijing (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

Poliţiştii de frontieră şi vameşii din Portul Constanţa Sud-Agigea au confiscat peste 11.000 de seturi de jucării, contrafăcute sau nedeclarate, cu o valoare de piaţă de aproximativ 600.000 de lei, care sosiseră din China, în portul românesc şi urmau să ajungă la o societate comercială din Bucureşti, relatează Mediafax.

Conform Gărzii de Coastă, poliţiştii de frontieră şi vameşii constănţeni au verificat un container sosit din China pe adresa unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti şi au descoperit circa 9.750 de seturi cu jucării pentru copii, susceptibile a fi contrafăcute, şi alte 1.440 de seturi de jucării care nu fuseseră declarate la intrarea în ţară.

Vameşii au confiscat jucăriile contrafăcute, ce purtau însemnele distinctive ale unor firme cunoscute şi se ridicau la o valoare de 500.000 lei la preţul produselor originale, precum şi pe cele nedeclarate, evaluate şi ele la circa 100.000 de lei.

Totodată, poliţiştii de frontieră i-au întocmit dosar penal administratorului societăţii comerciale din Capitală, un tânăr de 22 de ani, care este acum acuzat de punerea în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază titularul mărcii înregistrate, respectiv folosire de acte nereale faţă de autoritatea vamală.

Nu este prima dată când produsele „originale” din China ajung pe mâinile vameşilor constănţeni. Amintim că la sfârşitul lui 2013, poliţiştii de frontieră şi vameşii din Portul Constanţa Sud-Agigea au confiscat aproximativ 60.000 de jucării contrafăcute, aflate în cinci containere sosite din China pe adresa unor societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti şi Ilfov. Jucăriile s-ar ridica la o valoare de circa 1.969.200 de lei dacă ar fi originale. Şi atunci poliţiştii de frontieră le-au întocmit dosare penale administratorilor societăţilor comerciale.

La jumătatea lunii iunie 2013, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a făcut verificări şi a constatat că multe din magazinele din România care vând jucării comercializează păpuşi otrăvitoare, importate din China. În urma verificărilor s-a constatat că păpuşile importate din China conţin plumb şi alte metale grele, extrem de periculoase pentru sănătate. De asemenea, aceştia au depistat substanţe chimice extrem de periculoase în soluţiile pentru baloane de săpun.

"Ar trebui să fim mai atenţi când cumpărăm jucării, pentru că, de obicei, le cumpărăm ca să facem o bucurie şi nu să se întâmple un necaz. Ar trebui să cumpărăm din magazine autorizate, să cerem bon fiscal, să ne uităm foarte atent la avertismente şi, nu în ultimul rând, să nu îl dăm direct copilului. Să fim lângă el când îl desface, pentru că pot conţine aţe, sârme, care pun în pericol copilul", a declarat atunci Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România.

Ar trebui să cumpărăm din magazine autorizate, să cerem bon fiscal, să ne uităm foarte atent la avertismente şi, nu în ultimul rând, să nu îl dăm direct copilului

Produsele „Made in China” sunt de multe ori periculoase

Numeroase produse care intră pe piaţa europeană sunt fabricate în China. Deşi sunt mai ieftine, acestea au de cele mai multe ori o calitate îndoielnică, punând în pericol sănătatea consumatorilor. În decembrie 2012, publicaţia Epoch Times a relatat despre un raport realizat de organizaţiile ecologice din şase ţări din Europa de Est şi Asia, incluzând Ucraina, Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâzstan, care indica faptul că 29% din jucăriile fabricate în China conţineau metale toxice.

Astfel, studiul a arătat că un total de 569 de jucării au fost testate pentru a se verifica eventuale prezenţe de metale grele, cum ar fi antimoniu, mercur, arsenic, plumb, cadmiu şi crom. Cercetătorii au descoperit metale toxice în 164 de jucării. Potrivit datelor raportului, plumbul era toxina cea mai frecventă, fiind descoperit în 18% din jucăriile testate. Circa 13% din jucării au fost testate şi găsite pozitiv pentru antimoniu, în timp ce 8% conţineau arsenic, iar 3% conţineau mercur.

Aproape 80% din jucăriile selectate proveneau din China. Celelalte 20 de procente de jucării care conţineau elemente toxice s-au dovedit a fi fabricate în Germania, Italia, Grecia şi Republica Cehă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne