Joe Biden: Drepturile homosexualilor au prioritate în faţa culturii

Vicepresedintele american Joe Biden
Vicepresedintele american Joe Biden (MANDEL NGAN / AFP / Getty Images)

Încercând să mobilizeze un front global care să protejeze homosexualii, vicepreşedintele american Joe Biden a declarat marţi că protejarea drepturilor homosexualilor este un semn definitoriu pentru o naţiune civilizată.

Biden a declarat, în faţa unei mulţimi formate din susţinători americani şi internaţionali ai drepturilor homosexualilor, că preşedintele american Barack Obama a ordonat diplomaţiei Statelor Unite şi instituţiilor de asistenţă externă să promoveze drepturile homosexualilor din întreaga lume.

”Nu-mi pasă care este cultura cuiva”, a spus Biden în faţa celor 100 de martori prezenţi la Observatorul Naval al vilei vice-prezidenţiale. ”Lipsa de umanitate este lipsă de umanitate. Prejudiciul este prejudiciul”, a accentuat oficialul american.

Odată cu implementarea legilor anti-homosexualitate în aproape 80 de ţări, Biden şi alţi oficiali de top de la Casa Albă s-au întâlnit cu personalităţi religioase, avocaţi pentru drepturile omului şi pentru protecţia împotriva HIV, în cadrul unui forum dedicat promovării drepturilor homosexualilor pe plan internaţional.

Biden, care este susţinătorul principal al drepturilor homosexualilor din interiorul administraţiei Obama, declarându-şi susţinerea pentru căsătoriile între homosexuali înaintea lui Obama, a afirmat că oficialii agenţiilor guvernamentale ale Statelor Unite au fost instruiţi să facă o prioritate din promovarea drepturilor homosexualilor.

Iar pentru ţările care eşuează să se îndrepte către protecţia acestora, Biden a avertizat că ”există un preţ de plătit pentru că eşti lipsit de umanitate”. Printre cei prezenţi la recepţie se aflau activişti de frunte pentru drepturile homosexualilor şi ambasadori din Marea Britanie, Suedia, Danemarca şi Islanda.

La începutul zilei de marţi, consilierul naţional pentru Securitate al Casei Albe, Susan Rice, a numit protejarea homosexualilor ca fiind una dintre cele mai mari probleme internaţionale ale drepturilor omului cu care se confrunta Statele Unite. Biden a numit drepturile homosexualilor ”problema drepturilor civile din ziua de azi”.

Rice a avertizat că protejarea este dificilă deoarece legile care limitează drepturile homosexualilor încep să primească o puternică susţinere populară în anumite ţări. Dar diferenţele culturale nu scuză încălcările drepturilor omului, a mai afirmat ea.

Guvernele sunt responsabile pentru protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor şi depinde de stat, şi de fiecare dintre noi, să susţinem toleranţa şi să combatem valul de discriminare

”Guvernele sunt responsabile pentru protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor şi depinde de stat, şi de fiecare dintre noi, să susţinem toleranţa şi să combatem valul de discriminare”, a declarat Rice.

Săptămâna trecută, Statele Unite au impus blocarea vizelor de călătorie ale oficialilor ugandezi care sunt implicaţi în corupţie şi încalcă drepturile homosexualilor. Uganda a aprobat o lege în luna februarie care întăreşte sancţiunile penale pentru relaţile intime între persoane de acelaşi sex şi a anunţat ca posibile sentinţele pe viaţă pentru toţi cei acuzaţi de încălcarea legii.

În timpul vizitei sale în Africa de anul trecut, Obama, aflat în Senegal, a îndemnat liderii africani să implementeze drepturi egale şi pentru homosexuali. Preşedintele Senegalului a respins această propunere, precizând că ţara ”încă nu este pregătită” să legalizeze homosexualitatea.

Şapte ţări au legi care impun sentinţa cu moartea pentru relaţii homosexuale, iar Brunei ar putea deveni cea de-a opta.

Forumul de marţi a fost cea mai recentă încercare administrativă a lui Obama de a promova drepturile homosexualilor atât în Statele Unite, cât şi peste graniţe. Obama a depus eforturi susţinute pentru a abroga interdicţia impusă homosexualilor care vor să se înroleze în armată, iar administraţia sa a încetat să mai susţină Actul Apărării Căsătoriei.

La începutul acestei luni, Obama a anunţat că va semna un ordin care va interzice contractorilor federali să discrimineze angajaţii în funcţie de orientarea sexuală sau identitatea de gen. Săptămâna trecută, preşedintele american a oferit noi beneficii cuplurilor de acelaşi sex, incluzând cuplurile care trăiesc în state unde căsătoria homosexualilor este ilegală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe