Presiunea sistemului economic aflat în cădere / Editorial Bloomberg face apel la eliminarea banilor gheaţă

Ne apropiem cu paşi repezi de înlocuirea banilor de hârtie cu bani digitali. Susţinătorii rocadei consideră că această măsură ar putea stimula creşterea economică, însă criticii prevăd un control mult mai strict din partea guvernului asupra puterii financiare a cetăţenilor.
(Captură Foto)

Visul unei societăţi autoritare şi centralizate este tot mai aproape de realitate în lumea noastră tehnologizată şi condusă de carteluri financiare extrem de puternice. Iar dacă Partidul Comunist nu a reuşit performanţa de a conduce o societate complet controlată, băncile au o şansă reală, după cum deja începe să se întrevadă.

De mai multe luni au apărut zvonuri despre introducerea dobânzilor bancare negative, care urmăresc să forţeze companiile şi mai ales populaţia să cheltuie banii, pentru a asigura o creştere economică artificială în scopul susţinerii unui sistem financiar corupt de practicile manipulative.

Suedia şi Norvegia au luat deja măsuri în acest sens şi iată că Bloomberg tocmai a publicat un editorial în care laudă virtuţile abolirii sistemului de plată cu bani gheaţă. Vă prezentăm mai jos pledoaria lor.

********

Banii gheaţă au fost folosiţi timp de aproximativ 4.000 de ani. În aceste zile, totuşi, bancnotele şi monezile par să fie tot mai perimate: sunt murdare şi periculoase, incomode, scumpe şi învechite.

Simţind această nemulţumire, antreprenorii au introdus sute de valute digitale în ultimii câţiva ani, dintre care bitcoin-ul fiind cea mai renumită. Acum guvernele doresc să se implice: Banca Populară a Chinei susţine că intenţionează să emită o monedă digitală proprie. La rândul lor, băncile centrale din Ecuador, Filipine, Marea Britanie şi Canada iau în considerare idei similare. Cel puţin o companie a ieşit la iveală pentru a le ajuta în acest proces.

Totuşi, acest proces depinde de diverse detalii. În teorie, moneda digitală legală ar putea combina inventivitatea monedelor virtuale private cu stabilitatea unei monede guvernamentale.

Cel mai evident, un astfel de sistem ar putea accelera deplasarea banilor. Dacă este proiectată în mod corespunzător, o monedă fiduciară digitală ar putea fi mutată fără probleme în cadrul unor reţele de plată, altfel incompatibile, făcând transferurile mai rapide şi mai ieftine. Acest lucru ar fi util săracilor, care ar putea plăti facturi sau ar putea accepta plăţi online fără să aibă un cont bancar.

Pentru guverne şi contribuabilii lor, avantajele potenţiale sunt numeroase. Emiterea unei monede digitale va fi mai ieftină decât printarea de bancnote şi fabricarea de monezi; ar putea îmbunătăţi indicatorii statistici, precum inflaţie şi produsul intern brut. Tranzacţiile detectabile ar putea ajuta la limitarea finanţării terorismului, a spălării de bani, a evaziunii fiscale şi a corupţiei.

Cel mai semnificativ efect ar putea fi simţit în cazul politicii monetare. În cea mai mare parte a ultimei decade, băncile centrale din lumea bogată au fost limitate de ceea ce economiştii numesc pragul inferior apropiat de zero, sau de inabilitatea de a impune rate ale dobânzii în mod semnificativ negative. Cererea scăzută persistentă şi şomajul ridicat ar putea necesita uneori ca ratele dobânzii să fie împinse sub limita zero – dar de ce să păstrezi banii într-un depozit a cărui valoare continuă să se micşoreze când poţi, în schimb, să ai în mână bani gheaţă? Cu ratele apropiate de zero, acea întrebare a condus legiuitorii spre metode noi şi imprevizibile de stimulare a economiei, precum cumpărarea de obligaţiuni la scară mare.

O monedă digitală legală ar putea rezolva această problemă. Să presupunem că banca centrală ar taxa băncile dacă ar accepta bani de hârtie. În acel fel, va fi creată o rată de schimb între banii electronici şi cei de hârtie şi, prin creşterea taxei, banii de hârtie se vor deprecia în faţa standardului electronic. Astfel, se va elimina stimulentul pentru a deţine bani gheaţă în defavoarea unei monede digitale, lucru care va permite băncii centrale să împingă rata dobânzii sub zero şi prin urmare să impulsioneze consumul şi investiţiile. Ar fi un pas mare către înlăturarea totală a banilor lichizi.

Moneda digitală legală nu este fără riscuri. O politică ce trage în jos valoarea banilor de hârtie ar întâmpina rezistenţă politică şi ar necesita unele explicaţii. Această politică ar putea limita sau întârzia inovaţiile private legate de monedele digitale. Securitatea va fi o temere continuă. Plăţile fără bani lichizi tind de asemenea să accentueze predispoziţia oamenilor de a cheltui peste măsură.

Guvernele trebuie fie alerte în faţa acestor probleme, deoarece cheia convingerii oamenilor să adopte un astfel de sistem monetar este încrederea. O regulă care susţine că istoricul tranzacţiilor unei persoane ar putea fi accesat doar pe baza unui ordin judecătoresc, de exemplu, ar putea uşura temerile legate de protejarea intimităţii financiare.

Armonizarea regulamentelor internaţionale ar putea încuraja companiile să continue experimentul. Şi, de asemenea, o campanie eficientă pentru a explica noua monedă va fi indispensabilă.

Dacă legiuitorii sunt înţelepţi şi vor participa la întregul proces, s-ar putea atunci să convingă publicul în privinţa unui adevăr surprinzător despre banii gheaţă: Este mai bine fără ei.