Chinezii intensifică transferurile ilegale de bani. Beijingul maschează scurgerile de capital

Pe măsură ce tot mai mulţi oameni realizează că datele publicate de guvernul chinez în privinţa creşterii economiei naţionale nu pot fi reale, piaţa începe să se uite la scurgerile de capital pentru a măsura adevărata stare a economiei chineze.
Yuani (STR/AFP/Getty Images)
Valentin Schmid
11.11.2015

Dacă cetăţenii chinezi îşi scot banii din ţară, atunci este un semnal de alarmă. Estimările care folosesc date oficiale au ridicat scurgerile totale de capital chinez la 850 miliarde de dolari la sfârşitul lunii septembrie, putând foarte bine să ajungă la un trilion de dolari până la sfârşitul acestui an.

Pe lângă datele oficiale, s-a aflat acum că cetăţenii chinezi au transferat cel puţin 126 miliarde de dolari în străinătate începând cu aprilie 2014, folosind băncile ilegale, conform presei chineze de stat.

Accentul se pune aici pe “cel puţin”, deoarece atât arată datele colectate de Banca Populară a Chinei în urma a 92 de investigaţii asupra băncilor ilegale.

Ou Yangxiong, şeful Departamentului de Management şi Inspecţie din cadrul Administraţiei de Stat pentru Tranzacţii Străine, a declarat pentru Xinhua, oficiosul regimului chinez:

“Din cazurile rezolvate, [s-a tras concluzia că] băncile ilegale administrează sume mai mari de bani [decât cele identificate până acum] şi că metodele lor devin tot mai secrete. Încet, aceste bănci ilegale au devenit o unealtă de spălare de bani, din moment ce unii bancheri [de la băncile legale] au devenit intermediari.”

Ţinând cont de opacitatea sistemului bancar ilegal chinez şi a sumelor de bani implicate, suma totală ar putea fi dublă sau triplă faţă de ceea ce s-a aflat până acum.

Regimul chinez a început recent o campanie împotriva băncilor ilegale, cu scopul de a reduce scurgerea de capital - acesta măsură fiind unul dintre motivele creşterii numărului de cazuri care implică tranzacţii bancare ilegale.

Dar băncile ilegale sunt doar una dintre acele câteva metode folosite pentru a scoate bani din China.

Creşterea utilizării monedei electronice bitcoin în lunile recente este o indicaţie a faptului că cetăţenii chinezi folosesc bitcoinul ca o metodă de transferare a economiilor lor în străinătate.

În decursul anului trecut, aproximativ 31 milioane de bitcoini au fost tranzacţionaţi pe cea mai mare piaţă chineză de tranzacţii în bitcoin, BTC China. La preţurile curente, acei bitcoini ar valora aproximativ 15 miliarde de dolari, cu mult mai mult decât cei 1,4 miliarde de dolari tranzacţionaţi în aceeaşi perioadă de timp pe BitStamp, cea mai mare piaţă europeană de tranzacţii în moneda virtuală bitcoin.

Pentru a masca scurgerile oficiale suplimentare de capital, China a ascuns de asemenea numărul de vânzări directe de rezerve valutare străine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor