Spital din SUA plăteşte hackerilor mii de dolari pentru a recâştiga controlul asupra calculatoarelor sale

Un spital din Los Angeles a plătit o recompensă de aproximativ 17.000 de dolari hackerilor care au pătruns în reţeaua sa de calculatoare şi au blocat-o.
Un pacient este evacuat după un incendiu la Hollywood  Presbyterian Medical  Center în 22 iulie 2003. FBI a declarat în 17 februarie 2016 că investighează un atac de tip “ransomware” asupra reţelei de calculatoare a spitalului.
Un pacient este evacuat după un incendiu la Hollywood Presbyterian Medical Center în 22 iulie 2003. FBI a declarat în 17 februarie 2016 că investighează un atac de tip “ransomware” asupra reţelei de calculatoare a spitalului. (Captură Foto)

Hollywood Presbyterian Medical Center din Los Angeles, SUA, a plătit o recompensă de 40 de bitcoin – la cursul valutar de miercuri valorând 16.664 de dolari – după ce reţeaua sa de calculatoare a fost compromisă în 5 februarie de atacatori cibernetici, a susţinut directorul executiv Allen Stefanek într-o declaraţie.

Directorul executiv al centrului medical a declarat miercuri că a fost în interesul spitalului şi cea mai eficientă cale pentru a rezolva problema.

FBI-ul investighează atacul, deseori numit “ransomware”, când hackerii criptează datele unei reţele de calculatoare, punând la dispoziţie o cheie digitală pentru decriptare în schimbul unei sume de bani.

Atacurile de tip “ransomware” pot viza atât persoane individuale, cât şi instituţii.

Bitcoin-ul, moneda virtuală care este greu de monitorizat, devine o modalitate preferată de hackeri pentru a colecta recompensele, a declarat anul trecut pentru Associated Press agentul special FBI Thomas Grasso, care participă la acţiunile iniţiate de guvernul american împotriva atacurilor cu viruşi, inclusiv împotriva atacurilor de tip ransomware.

În decursul anului 2013, numărul atacurilor cibernetice lunare a crescut de la 100.000 în ianuarie la 600.000 în decembrie, conform unui raport publicat în 2014 de compania Symantec.

Un raport publicat în noiembrie 2015 de compania McAfee Labs a susţinut că numărul atacurilor de tip ransomware este aşteptat să crească chiar mai mult în 2016, întrucât programul folosit pentru desfăşurarea acestor atacuri este mai sofisticat.

Compania estimează că, în medie, 3% dintre utilizatorii calculatoarelor blocate plătesc recompensa, fără a se şti clar câţi dintre aceştia sunt persoane individuale sau companii. Unele atacuri de tip ransomware nu sunt raportate deoarece victimele nu doresc să facă publică atacarea lor.

Angajaţii de la spitalul Hollywood Presbyterian au observat problemele din reţea în 5 februarie şi atunci a devenit clar faptul că a fost vorba de un atac cu un program de tip malware care bloca reţeaua.