36 de deţinuţi islamişti egipteni au fost ucişi în timpul unei tentative de evadare
alte articole
În pofida apelurilor şi avertismentelor UE şi ONU pentru calm în Egipt, violenţele armate nu se opresc. Treizeci şi şase de deţinuţi islamişti egipteni au fost ucişi duminică în timpul uni tentative de evadare. Convoiul poliţiei ce asigură transferul deţinuţilor din Cairo către o închisoare de la periferia capitalei a fost atacat de bărbaţi înarmaţi.
Cei 36 de deţinuţi ucişi erau membri ai Fraţiei Musulmane, organizaţie ce luptă pentru reîntoarcerea la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, destituit şi arestat de armată la începutul lunii iulie a acestuia an. Egiptul este martorul unui nou val de violenţe şi peste 1.000 de presupuşi susţinători ai Frăţiei Musulmane au fost arestaţi săptămâna trecută, în timpul sângeroaselor ciocniri între armata şi susţinătorii lui Morsi, luptele soldându-se cu cel puţin 900 de morţi şi mii de răniţi. 558 de arestări din cele 1040 au fost făcute în Cairo.
Ministerul de Interne egiptean a dat informaţii contradictorii în legătură cu evenimentele care au dus la moartea celor 36 de deţinuţi. Iniţial, oficialii au afirmat că aceştia au fost împuşcaţi în timpul încercării de eliberare a unui poliţist luat ostatic de către deţinuţi. Ofiţerul de poliţie a fost eliberat, însă a suferit răni grave.
Ulterior, Ministerul de Interne a revenit asupra declaraţiei, afirmând că prizonierii au murit din cauza gazelor lacrimongene la care au recurs poliţiştii pentru a-l elibera pe colegul lor, făcut prizonier.
"Frăţia Musulmană" a numit moartea celor 36 de deţinuţi o "execuţie cu sânge rece".
Violenţa din Egipt poate escalada oricând. Frăţia Musulmană a anunţat o săptămână de proteste, iar liderul islamist El Badie i-a îndemnat pe militanţi să "reziste până la victorie", adică până la demisia guvernului interimar.
Între timp, presiunea internaţională creşte, exerciţiile militare comune SUA-Egipt au fost anulate, Naţiunile Unite cer oprirea violenţelor, Uniunea Europeană ameninţă cu "revizuirea relaţiilor" cu Egiptul dacă violenţele nu se opresc iar ţara riscă să piardă 5 miliarde de euro, bani pe care UE îi promisese Egiptului în noiembrie 2012, ca ajutor în tranziţia spre un regim democrat.
Astăzi, ambasadorii ţărilor membre ale Uniunii Europene, care, prin intermediul unui comunicat de presă dat duminică de către Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, au somat conducerea Egiptului să pună capăt conflictelor ce însângerează ţara, se vor întâlni la Bruxelles pentru a discuta o poziţie comună a ţărilor UE în raport cu guvernarea interimară din Egipt.
Între timp, guvernul interimar şi armată par să fi lansat o ofensivă majoră de schimbare a imaginii pe care o transmit în Vest.
Duminică, şeful forţelor armate din Egipt a declarat că "este loc pentru toată lumea" în Egipt, inclusiv pentru susţinătorii preşedintelui demis Mohammed Morsi. Dar, pentru ca acest deziderat să fie transpus în fapte, aceştia vor trebui să "îşi revizuiască poziţia lor naţională".
Gen Abdul Fattah al-Sisi a avertizat de asemenea şi că "armata nu va tolera tulburări.
"Nu vom sta să privim în tăcere la distrugerea şi incendiderea ţării şi a poporului şi la terorizarea cetăţenilor."
Guvernul interimar încearcă să convingă comunitatea internaţională că Frăţia Musulmană duce o neîncetată campanie de teroare de la demiterea lui Morsi şi până în prezent.