Egiptul avertizează că legăturile cu Israelul s-ar putea "rupe" dacă masele de refugiaţi palestinieni sunt împinse în Sinai

Echipe de salvare în Fâşia Gaza, Khan Younis, 6 noiembrie 2023 (Mahmud Hams/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
10.12.2023

Tratatul de pace Egipt-Israel, care a fost rezultatul Acordului istoric de la Camp David din 1978, a fost considerat, timp de decenii, piatra de temelie care asigură pacea regională şi stabilitatea relaţiilor arabe cu Israelul.

Dar chiar şi astfel de tratate cu mari actori statali (de asemenea, Iordania) sunt din ce în ce mai ameninţate din cauza zilei de 7 octombrie şi a războiului din Fâşia Gaza în curs de desfăşurare, întrucât Egiptul ar fi avertizat SUA şi Israelul că, în cazul în care va avea loc un val de refugiaţi palestinieni care se va revărsa pe teritoriul său, va rezulta probabil "o ruptură" în relaţiile dintre Cairo şi Tel Aviv, relatează Zero Hedge.

Un scenariu în care un număr masiv de palestinieni din Gaza se refugiază în Sinai ar fi văzut ca o ameninţare serioasă la adresa securităţii naţionale a Egiptului, relatează Axios.

"Relaţiile strânse dintre Egipt şi Israel, în special între serviciile militare şi cele de informaţii, au avut o importantă critică în mai multe momente ale războiului, inclusiv în jurul eliberării ostaticilor", mai subliniază Axios.

Există de mult timp acuzaţii şi rapoarte de presă care susţin că armata israeliană încearcă să împingă în masă locuitorii din Gaza în Sinai şi că printre "opţiunile" strategice s-ar număra înfiinţarea de oraşe de corturi pentru palestinieni în deşertul Sinai.

"Un minister guvernamental israelian a elaborat o propunere pe timp de război de a transfera cei 2,3 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza în peninsula egipteană Sinai, atrăgând condamnări din partea palestinienilor şi agravând tensiunile cu Cairo", afirmase The Associated Press la sfârşitul lunii octombrie.

Potrivit Associated Press, biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu confirmase la acea vreme că era o discuţie reală, dar printre multe alte căi potenţiale:

Biroul premierului Benjamin Netanyahu a minimalizat raportul întocmit de Ministerul de Informaţii ca fiind un exerciţiu ipotetic - un "document conceptual". Dar concluziile sale au adâncit temerile egiptene de lungă durată că Israelul vrea să facă din Gaza o problemă a Egiptului şi a reînviat pentru palestinieni amintirile celei mai mari traume a lor - dezrădăcinarea a sute de mii de oameni care au fugit sau au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele în timpul luptelor care au avut loc în contextul creării Israelului în 1948.

O serie de organizaţii şi activişti pentru drepturile omului au condamnat acest scenariu ca fiind o formă de epurare etnică, având în vedere că ar avea ca rezultat probabil îndepărtarea permanentă a acestor populaţii de pe teritoriul lor. Temerea este aceea că grupurile masive de palestinieni împinse în Sinai nu vor mai fi lăsate niciodată să se întoarcă de către aparatul de securitate israelian.

Biroul ONU pentru refugiaţi a estimat deja că aproximativ 85% din populaţia Fâşiei Gaza a fost strămutată din cauza operaţiunii terestre şi a bombardamentelor aeriene ale forţelor de apărare israeliene. Adică aproape 1,9 milioane de persoane.

Mulţi dintre aceştia au fugit la Rafah, principalul oraş şi punct de trecere de la graniţa cu Egiptul.

Ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry a emis joi o neobişnuită condamnare cu caracter preventiv în ceea ce priveşte planurile de război israeliene.

Mai exact, el a declarat în cadrul forumului Aspen Security din Washington DC că ar fi "inadecvat şi în contradicţie cu dreptul internaţional" dacă civilii palestinieni ar fi strămutaţi în Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor