Efectul CCR. 70 de foşti inculpaţi interceptaţi de procurorii DNA cer despăgubiri de la stat
70 de foşti inculpaţi interceptaţi de procurorii DNA cer despăgubiri de la stat pe motiv că au fost „deranjaţi” de procurori, scrie PressHub.
Cei arestaţi şi apoi achitaţi de instanţele din ţară în baza unor decizii ale Curţii Constituţionale (CCR) dau în judecată statul şi cer despăgubiri şi pentru faptul că au fost supravegheaţi tehnic, chiar dacă la data urmăririi penale înregistrările, făcute de SRI de exemplu, erau legale.
Ulterior, aceste înregistrări au fost declarate nelegale de către CCR. Numai în dosarele DNA există 70 de procese deschise în civil în care foştii inculpaţi cer despăgubiri. Parchetul General şi DIICOT susţin că nu s-au confruntat cu astfel de situaţii până acum.
Valoarea despăgubirilor cerute de la DNA nu a fost calculată de procurorii anticorupţie, dar putem bănui că se ridică la zeci de milioane de lei, din moment ce un singur inculpat a cerut la Tribunalul Prahova despăgubiri de 1 milion de lei.
„De la începutul anului 2023, în evidenţele Secţiei Judiciare există un număr de 70 de dosare civile în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie asigură participarea la şedinţele de judecată, conform art. 5 – 7 din Ordinul Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nr.62/2016 privind participarea procurorului în cauzele civile.
Nu deţinem evidenţe referitoare la valoarea totală a despăgubirilor solicitate de către persoanele faţă de care s-au pronunţat soluţii definitive de achitare”, se arată într-un răspuns al DNA către PressHub.
Articolul integral poate fi citit aici.