Expert: Asta e cea mai proastă formă de guvernare, să iei bani cu un împrumut, pe dobânzi mari, şi să dai la oameni

Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
12.11.2024

Politicienii de la guvernare au turnat bani în populaţie înainte de alegeri, însă au făcut asta împrumutând mulţi bani, la dobânzi mari. Este cea mai proastă formă de guvernare, a opinat fostul secretar de stat Iulian Fota, într-o dezbatere la Digi24, la care au participat şi alţi analişti cunoscuţi.

Redăm mai jos schimbul de idei:

Ion M. Ioniţă (redactor-şef Historia): Aici doar adaug tema economică în România. Ideea generală este "vai, ce rău este în România" şi, dacă ne uităm cu adevărat la cifre, în sectorul bugetar, veniturile, cheltuielile salariale ale statului au crescut cu 23%, pe o rată a inflaţiei care este în declin undeva la 5-6%. Acum, pensiile, scuzaţi-mă, au crescut masiv din septembrie. Nu pentru toţi la fel, dar în general au crescut.

Deci sunt nişte oameni care au primit ceva în momentul de faţă şi mă întreb cum se va reflecta în vot acest lucru. Pentru că este un efort uriaş, făcut tocmai acum, înainte de alegeri, dar nu putem să spunem că largi categorii de oameni câştigă mai puţin în România decât au câştigat acum un an.

Ceea ce în America, scuzaţi-mă, e diferit. Cei care au fost acum în America la alegeri, colegii de-ai noştri veniţi de acolo mi-au spus că faţă de acum şase, şapte ani sau cinci ani, preţurile au crescut enorm în Statele Unite. Deci chiar sunt o povară pentru cei cu venituri medii.

Cristian Pîrvulescu (politolog): România, conform ultimelor date de joi ale Eurostat, are cea mai mare creştere de salariu din Europa pentru 2020. 23%. Deci este imens. Ştiţi, România a depăşit salariile din Bulgaria, Grecia, Ungaria. Deci, deja ştim că va exista un preţ în viitor. Ştim cu toţii. Poate că unii dintre cei care au făcut presiune pentru creşterea salariilor... Ceea ce s-a întâmplat în România este ceva care surprinde foarte mult.

Iulian Fota (expert în securitate naţională): Ce s-a întâmplat? Ce o fi aşa de complicat să iei bani cu un împrumut şi să dai la oameni? Pe bune, parcă cine ştie ce performanţă economică au făcut. Deci au luat bani cu căruţa şi au dat la oameni. Asta e cea mai proastă formă de guvernare, să te împrumuţi pe nişte dobânzi mari.

Sabin Orcan (şeful Newsweek România): Eu aş folosi cuvântul facilă. E cea mai facilă formă de guvernare pentru politicieni. Ei guvernează aşa de mulţi ani şi ei nu trebuie să facă niciun efort intelectual să facă acest lucru. În loc să vină cu o viziune şi să spună, dom'le, de unde creştem noi economic, de unde ne achităm datoriile la timp că nu poţi să faci dezvoltare fără să te împrumuţi şi ce proiecte mari avem în continuare.

Toată lumea vine şi se laudă cu câte 2-3 km de autostradă. Unii spun că vor face cele mai ieftine case românilor. Românii au mai multe case decât locatari, ca să le spunem asta politicienilor care propun un milion de case, că noi avem un milion de case libere în România, locuinţe libere în România. Oameni plecaţi afară.

Adică ideea asta că îi păcălim pe oameni cu tot felul de lucruri care, by the way, ţin de guvernare, nu ţin de preşedintele României. Dacă iese preşedintele României, Gigel, nu dăm nume, care le-a spus românilor, vă fac case cu 30.000 de euro şi guvernarea e dată de alte două partide şi partidul lui e în opoziţie, el nu poate să îşi respecte această promisiune. Noi îi minţim pe oameni.

Dezbaterea pentru preşedinţie ar trebui să fie despre teme majore, chiar dacă sunt teme care ţin de guvernare, dar preşedintele vine cu un proiect naţional care suscită o dezbatere. Avem astăzi o astfel de temă naţională de care vorbesc toţi candidaţii? Nu avem.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor