Efectele virusului Wuhan - Germania intră în recesiune
alte articole
Economia germană a căzut în recesiune după ce a înregistrat cea mai puternică contracţie trimestrială de la criza financiară din 2009, deoarece opririle legate de pandemia virusului Wuhan au decimat rezultatele primului trimestru, au arătat vineri datele.
Contracţia din primul trimestru - de 2,2% - este o imagine a lucrurilor care urmează. Al doilea trimestru ar putea scădea cu până la 10%, a avertizat Albert Braakmann, director în cadrul Oficiului Federal de Statistică.
Braakmann a declarat că Oficiul de Statistică nu face predicţii, dar a adăugat: „Prognozele - după cum probabil ştiţi - sunt de aproximativ -10%”.
O contracţie mult mai profundă este garantată pe parcursul celui de-al doilea trimestru, deoarece intervalul de timp s-a suprapus cu o parte mai mare a blocajului economic survenit pentru a stăvili pandemia. Oprirea economiei a fost din plin o mare parte a lunii aprilie, magazinele şi uzinele fiind progresiv închise pe măsură ce numărul cazurilor şi deceselor din ţară au crescut.
În ciuda crizei, Germania a înregistrat rezultate mai bune decât Franţa şi Italia, care au înregistrat recent contracţii pentru primul trimestru de 5,8% şi, respectiv, 4,7%.
„Lucrurile se vor înrăutăţi înainte de a se îmbunătăţi”, a spus Carsten Brzeski, de la ING, pentru Reuters, referindu-se la economia Germaniei. "Mai precis, datele primite vor fi mai rele, chiar dacă furtuna ar putea fi deja depăşită".
El a adăugat: „Dacă datele de astăzi sunt rezultatul a două săptămâni de blocaj economic, încă trei săptămâni de blocaj şi o ridicare treptată a unor măsuri nu este deloc bine pentru al doilea trimestru”.
Efectele blocajului în întreaga ţară au fost absolut devastatoare.
Odată cu relaxarea impunerilor asupra libertăţii de mişcare în Germania, au crescut temerile privitoare la un posibil al doilea val de infecţii cu virus Wuhan. Ştirile că „rata de transmisie” a revenit la 1,1 în Germania săptămâna aceasta generează îngrijorări - o rată peste 1 înseamnă că virusul se răspândeşte exponenţial şi ar putea declanşa următoarea epidemie.
Relaxarea restricţiilor s-ar putea dovedi dezastruoasă şi ar putea duce la o recesiune dublă, dacă nu la o depresie.