7 produse esenţiale pentru îmbunătăţirea funcţiilor creierului

Similar modului în care corpul nostru necesită substanţe nutritive, creierul are nevoie de energie, hrană şi unii nutrienţi specifici. (Michael Regan / Getty Images)
Kyrill Belan
06.08.2013

Similar modului în care corpul uman necesită un spectru larg de substanţe nutritive pentru o funcţionare optimă, creierul nostru are nevoie, de asemenea, de energie, hrană şi nutrienţi specifici. Oamenii de ştiinţă au stabilit care sunt cele mai folositoare produse pentru îmbunătăţirea eficienţei funcţiei cerebrale:

Sfecla. Conţine nitraţi naturali ce contribuie la mărirea lumenului vaselor sanguine şi ameliorarea circulaţiei sângelui la nivelul creierului. O alimentare mai bună a creierului cu sânge, îi sporeşte activitatea. Cercetătorii de la Universitatea Wake Forest au ajuns la concluzia că persoanele de peste 70 de ani îşi pot asigura o creştere semnificativă a fluxului sanguin la nivelul lobilor frontali ai creierului, dacă consumă regulat suc de sfeclă. Lobii frontali sunt cei mai sensibili la impactul proceselor degenerative legate de înaintarea în vârstă.

Afinele. Constituie cea mai bogată sursă de antioxidanţi şi antociane care preîntâmpină dezvoltarea demenţei senile. Un consum frecvent de afine ajută la îmbunătăţirea memoriei, echilibrului şi coordonării. În plus, afinele contribuie la menţinerea elasticităţii pereţilor vaselor de sânge, prevenind diverse complicaţii cardiovasculare.

Salvia. Oamenii de ştiinţă consideră că principala cauză a apariţiei modificărilor cerebrale legate de îmbătrânire şi boala Alzheimer, este deficitul neurotransmiţătorului - acetilcolina. Acetilcolina joacă rol de transmiţător al excitării celulelor nervoase în sinapse. Cu vârsta, mecanismul de transmisie dintre neuroni se deteriorează. Studiile au descoperit că folosirea uleiului de salvie ajută la păstrarea memoriei şi îmbunătăţirea performanţelor cognitive.

Ouăle. Acestea conţin substanţe nutritive vitale, cum ar fi acidul folic şi vitamina B12. Aceste vitamine sunt esenţiale în ceea ce priveşte prevenirea inflamaţiei sistemice şi acumularea aminoacidului - homocisteina. Homocisteina distruge comunicarea dintre neuroni şi determină moartea acestora. Nivelurile ridicate de homocisteină sunt asociate cu boala Alzheimer.

Apa. Nu este nimic mai simplu decât să oferim organismului nostru cantitatea suficientă de apă, dar, din anumite motive, nu reuşim să facem acest lucru în mod corespunzător. Adevărul este că deficitul de lichid ne afectează serios capacitatea de funcţionare a creierului. Deshidratarea deteriorează memoria şi face concentrarea mai dificilă. Cercetătorii de la Ohio State University au descoperit că persoanele care beau suficientă apă, rezolvă testele cognitive semnificativ mai bine, comparativ cu semenii lor care neglijează acest lucru.


Acizii graşi omega-3. Se găsesc în peşte roşu, ulei de in, precum şi carnea animalelor, însă numai a celor care pasc în aer liber. Creierul uman este constituit în proporţie de 60% din grăsime, aşa că nu trebuie să neglijăm semnificaţia acizilor graşi omega-3 benefici. Utilizarea produselor ce conţin aceste substanţe ajută la reducerea inflamaţiei sistemice, restabilirea membranelor neuronale şi prevenirea aterosclerozei vaselor creierului.

Merele. Similar afinelor, merele conţin un nivel ridicat de antioxidanţi. Cercetătorii de la Universitatea din Masachusets au constatat că merele protejează celulele creierului de stres oxidativ, ceea ce contribuie la păstrarea memoriei şi creşterea nivelului general de inteligenţă. Merele ne îmbunătăţesc, de asemenea, capacitatea de concentrare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor