Sănătatea persoanelor care locuiesc în apropierea aeroporturilor, afectată de zgomotul avioanelor

Oricine a trăit vreodată în apropierea unui aeroport îţi va spune că zgomotul constant de la motoarele avioanelor este suficient pentru a-ţi creşte tensiunea. În prezent însă, cercetătorii avertizează pentru prima dată că există un risc real pentru sănătate din cauza zgomotului produs de avioane, relatează The Independent.
(photos.com)
Epoch Times România
09.10.2013

Oricine a trăit vreodată în apropierea unui aeroport îţi va spune că zgomotul constant de la motoarele avioanelor este suficient pentru a-ţi creşte tensiunea. În prezent însă, cercetătorii avertizează pentru prima dată că există un risc real pentru sănătate din cauza zgomotului produs de avioane, relatează The Independent.

Două studii, publicate marţi în British Medical Journal, au descoperit dovezi care indică faptul că persoanele ce trăiesc în zone cu un nivel ridicat de poluare fonică provocată de avioane prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare şi de accident vascular cerebral.

Primul studiu a comparat datele Autorităţii de Aviaţie Civilă privind nivelul de zgomot al aeronavelor cu internările şi rata mortalităţii în cazul celor 3,6 milioane de persoane care locuiesc în apropierea Aeroportului Heathrow, în zonele în care zgomotul produs de aeronave depăşeşte 50 decibeli (nivelul unei conversaţii normale într-o cameră liniştită).

Cercetătorii de la Imperial College şi de la Kings College din Londra au constatat că riscurile de boli cardiovasculare sunt mai mari în cazul persoanelor care locuiesc în cartierele cu cele mai ridicate niveluri de zgomot, situate cel mai aproape de aeroport, cum ar fi Slough şi Hounslow. Astfel, potrivit cercetătorilor, circa 72.000 de persoane care locuiesc în cele mai zgomotoase zone au un risc de 10-20% mai mare decât persoanele care trăiesc în cele mai liniştite zone.

Un al doilea studiu, realizat în SUA, a analizat bolile de inimă în rândul a şase milioane de persoane care trăiesc în proximitatea a 89 de aeroporturi. Astfel, potrivit cercetătorilor de la Harvard School for Public Health şi de la Boston University School of Public Health, cel puţin 2% din spitalizările pentru boli cardiovasculare ar putea fi atribuite zgomotului produs de aeronave.

Studiile anterioare sugeraseră existenţa unei legături între un mediu zgomotos şi hipertensiunea arterială. Zgomotul puternic poate conduce la creşteri pe termen scurt ale tensiunii arteriale, iar expunerea prelungită la acesta ar putea conduce la un risc mai ridicat pe termen lung. Cercetătorii au sugerat, de asemenea, că zgomotul produs de aeronave pe timp de noapte ar putea tulbura somnul, un alt factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor