Ebola: Sierra Leone - carantină generală timp de trei zile, percheziţii casă cu casă
alte articole
Autorităţile din Sierra Leone au anunţat, duminică, noi măsuri împotriva epidemiei mortale - o carantină de trei zile la nivel naţional într-o încercare de a stopa răspândirea virusului care ameninţă Africa de Vest.
Cetăţenii şi autovehiculele vor fi interzise pe străzile din întreaga ţară, cu excepţia celor care desfăşoară afaceri esenţiale, timp de 72 de ore începând pe 19 septembrie.
”Va fi strict respectată, fără excepţie”, a declarat purtătorul de cuvânt guvernamental Abdulai Bayratay. ”Intenţionăm să ne asigurăm că terifianta boală este sub control”.
Cea mai gravă epidemie de ebola a cauzat moartea a 491 de persoane în Sierra Leone, una din cele trei ţări aflate în epicentrul molimei care a ucis până acum peste 2.000 de persoane.
Autorităţile din Freetown vor folosi fereastra de trei zile pentru a găsi pacienţii care nu au vizitat la centrele de tratament.
”Muncitorii din Sănătate cât şi personalul ONG-urilor vor face verificări din casă în casă pentru a descoperi bolnavii de ebola ascunşi de rude”, a declarat acesta.
Bayratay a mai anunţat că vor fi utilizate noi ambulanţe şi aproximativ 30 de autovehicule militare pentru a ajuta eforturile din timpul carantinei, care ar putea fi repetată dacă va fi necesar.
Pe parcursul carantinei va fi mobilizată o echipă de 7.000 de persoane, formată din cadre medicale şi muncitori sanitari, activişti şi membrii ai comunităţi, care vor trebui să proiecteze planul campaniei.
”Misiunea lor va fi să monitorizeze şi să depisteze contactele, cât şi să identifice persoanele cu simptome de ebola pentru a preveni transmisia”, potrivit autorităţilor. ”Decizia a fost luată pentru a mobiliza întreaga populaţie începând de la 18 septembrie, astfel încât să se poate pregăti” pentru carantină.
Autorităţile din Sierra Leone au conceput planul după ce Organizaţia Mondială de Sănătate a anunţat, vineri, că numărul deceselor provocat de ebola de începutului anului au depăşit 2.000.
Virusul a luat până acum 2.097 de vieţi din cele 3.944 de persoane infectate în Liberia, Guineea şi Sierra Leone, potrivit cifrelor înregistrate de OMS.