Poroşenko: Rusia ar putea cuceri şi alte capitale europene, inclusiv Bucureştiul
alte articole
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat, sâmbătă, că Rusia ar putea "cuceri” nu doar Kievul, ci şi alte capitale din Europa de Est, printre care şi Bucureştiul, dacă ”lumea nu se va uni într-o atitudine solidară cu Ucraina”, relatează BBC.
Declaraţiile liderului ucrainean survin în urma unor afirmaţii ale preşedintelui rus Vladimir Putin, care, în timpul unei discuţii cu preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso, a susţinut că armata rusă ar putea ”cuceri” Kievul în numai două săptămâni.
”Armata Federaţiei Ruse numără 1,2 milioane de oameni. Conform aceleiaşi logici în care Federaţia Rusă poate 'cuceri Kievul', Rusia ar putea cuceri şi Varşovia, Vilnius, Riga, Bucureştiul, orice alt oraş, dacă întreaga lume nu se va uni într-o atitudine solidară cu Ucraina”, a afirmat Poroşenko.
Atrăgând atenţia asupra expansionismului militar rus, liderului ucrainean a apreciat că ”dacă nu vom schimba actuala stare a lucrurilor, care este una tristă, aşa şi se va întâmpla, nu există dubii”.
Poroşenko, care a cerut ajutorul ţărilor NATO în urma intervenţiei militare ruse în estul şi sudul Ucrainei, încearcă să readucă Ucraina pe drumul către integrarea în UE şi NATO. Totuşi, cererile Kievului au fost refuzate, liderii occidentali alegând o soluţie de compromis care să ţină seama şi de cererile Rusiei.
Ţările membre ale Organizaţiei Nord Atlantice i-au propus Kievului furnizarea de arme de înaltă precizie, nu pentru ca Ucraina să poată învinge în acest război, ci pentru a crea pe teritoriul ucrainean un sistem de securitatea european, a explicat Poroşenko, adăugând că ”acesta nu este doar războiul Ucrainei”.
Întrebat ce ţări i-au oferit Ucrainei echipament militar şi armament, Poroşenko a răspuns că ”aceasta este o informaţie confidenţială”.
Atât Statele Unite cât şi Germania s-au opus aderării Ucrainei la Alianţa Nord Atlantică, liderii celor două puteri explicând că agresiunea din Europa de Est poate fi rezolvată numai printr-o soluţie politică.
”Nimeni nu-şi face niciun fel de iluzii că soldaţi ai NATO ar putea, măcar teoretic, să lupte pe teritoriul Ucrainei, apărând democraţia şi securitatea Ucrainei. Noi mizăm pe forţele proprii, însă avem o nevoie vitală de ajutor financiar şi de tehnică militară”, a mai afirmat Petro Poroşenko.
Rusia, Ucraina, liderii forţelor separatiste şi reprezentanţii OSCE au semnat, vineri la Minsk, un plan de pace pentru estul Ucrainei, care include un armistiţiu permanent cât şi un coridor pentru refugiaţi şi ajutoarele umanitare.
În urma vizitei la Kiev din luna august, cancelarul german, Angela Merkel, s-a arătat dispusă să accepte descentralizarea Ucrainei cât şi integrarea ţării în Uniunea Eurasiatică, care va fi condusă de Rusia. Analiştii consideră că liderii UE şi liderii Uniunii Vamale, care va fi reorganizată în Uniunea Eurasiatică la începutul anului 2015, au ajuns la o soluţie de compromis privind Ucraina, care ar putea deveni o punte comercială pentru cele două blocuri.