E-mailuri ale campaniei lui Macron divulgate pe Internet cu o zi înaintea alegerilor franceze

O serie de e-mailuri ale campaniei candidatului prezidenţial francez Emmanuel Macron au fost divulgate pe Internet. Campania lui Macron a susţinut că scurgerea urmăreşte în mod clar să submineze interesele democraţiei.
Emmanuel Macron.
Emmanuel Macron. (Eric Piermont/AFP/Getty Images)

Echipa de campanie a candidatului prezidenţial francez Emmanuel Macron a declarat vineri seara că a fost victima unui atac cibernetic masiv şi coordonat.

Echipa de campanie a precizat într-o declaraţie că, în urmă cu câteva săptămâni, au fost hackuite comunicaţii interne şi documente financiare, care acum sunt răspândite pe reţelele sociale pe ultima sută de metri a unora dintre cele mai dramatice alegeri prezidenţiale din istoria Franţei. Staff-ul a menţionat că, indiferent cine s-ar aflat în spatele acestei scurgeri de informaţii, a urmărit „să semene îndoială şi dezinformare” cu o zi înainte de runda finală a alegerilor prezidenţiale.

De asemenea, echipa de campanie a lui Macron a adăugat că mai multe documente false au fost amestecate cu documente furate din e-mailurile campaniei.

„În timpul campaniei, [partidul lui Macron] En Marche! a fost în mod constant cel mai vizat partid de către astfel de încercări, într-o manieră intensă şi repetată”, a precizat staff-ul său într-o declaraţie. „Obiectivul celor din spatele acestei scurgeri este, după cum sugerează toate dovezile, acela de a afecta partidul En Marche! cu câteva ore înainte de cea de-a doua rundă finală a alegerilor prezidenţiale franceze.”

Ministrul francez de Interne a declarat că nu va comenta pe marginea documentelor hackuite şi divulgate, din moment ce campania s-a încheiat.

Comisia electorală prezidenţială a Franţei a anunţat că se va întâlni sâmbătă pentru a discuta această situaţie. Comisia a cerut de asemenea presei să se abţină de la a publica conţinutul e-mailurilor hackuite, în condiţiile în care o astfel de mişcare ar putea duce la acuzaţii penale.

Sursa scurgerii rămâne necunoscută

Aproximativ nouă gigabiţi de date hackuite au fost postate de utilizatorul EMILEAKS pe Pastebin, un site de file-sharing ce permite postarea anonimă de documente.

Grupul WikiLeaks a postat pe Twitter un link către seria de documente divulgate, susţinând că „pachetul” conţine zeci de e-mailuri, fotografii şi documente ataşate datate până în 24 aprilie 2017. Totuşi, grupul a precizat că nu este responsabil pentru scurgerea de informaţii în sine.

De asemenea, WikiLeaks a pus sub semnul îndoielii intenţia scurgerii, afirmând că este probabil prea târziu că aceasta să schimbe opinia publică şi să afecteze rezultatul alegerilor prezidenţiale franceze.

Echipa lui Macron a acuzat Kremlinul că favorizează candidaţii prezidenţiali care promovează o apropiere a celor două ţări, aşa cum o face şi candidata de extremă dreapta Marine Le Pen. Moscova a răspuns la acuzaţii, susţinând că nu s-a amestecat niciodată intenţionat în problemele interne ale altei ţări.

Moscova a avut şi încă are de înfruntat acuzaţii similare după ce, anul trecut, website-ul WikiLeaks a publicat, pe durata campaniei prezidenţiale americane, un număr impresionant de e-mailuri de pe contul Gmail al şefului echipei de campanie a democraţilor, John Podesta. Unele dintre ele conţineau referinţe la evenimente "bizare".

Fără să intre în dezbateri legate de implicaţiile conţinutului e-mailurilor lui Podesta, tabăra democrată a învinuit hackerii ruşi pentru spargerile asupra contului, deşi nu au existat dovezi incontestabile în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe