Marine Le Pen promite din nou că va înlocui moneda euro în doi ani

Candidata de extremă dreapta la preşedinţia Franţei şi-a reînnoit promisiunea de a înlocui moneda euro cu francul francez. Comentariile sale au venit la câteva zile după ce şi-a relaxat retorica anti-UE pentru a atrage suportul alegătorilor.
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen
Preşedintele Frontului Naţional, Marine Le Pen (Sylvain Lefevre/Getty Images)

Într-un interviu acordat marţi agenţiei de ştiri Reuters, candidata de extremă dreapta la preşedintia Franţei, Marine Le Pen, a precizat că speră că ţara sa va reveni la moneda naţională într-un interval de doi ani în cazul în care va câştiga cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale, care va avea loc în 7 mai.

Marine Le Pen, care în urmă cu câteva zile s-a retras temporar de la conducerea Frontului Naţional francez, a mai declarat că s-ar putea să impună controale de capital în cazul în care se va observa un val puternic de retrageri de capital cauzat de ameninţarea ei de a scoate Franţa din Uniunea Europeană, pe baza unui referendum. Dar Le Pen a subliniat că este improbabil ca respectivele controale să fie necesare.

Lidera de extremă dreapta a confirmat intenţia de a înlocui moneda euro, la doar patru zile după ce a publicat un nou document de campanie menit să atragă suportul alegătorilor de centru, susţinând că renunţarea la moneda euro nu este o condiţie obligatorie a planurilor sale de a stimula economia franceză.

Reuters a citat-o marţi pe Le Pen afirmând că moneda euro va fi înlocuită cu moneda naţională, şi că, de asemenea, vor fi reintroduse politicile fiscale relaxate de cooperare în cadrul coşului valutar ECU (unitatea monetară europeană care a fost înlocuită de moneda euro în 1999).

Le Pen se apără: “Criza bancară improbabilă”

Le Pen, care se va "duela" duminică, 7 mai, cu Emmanuel Macron, a acuzat establishmentul că doreşte să “sperie” alegătorii în legătură cu planurile ei referitoare la economie.

“Sunt convinsă că nu va exista nicio criză bancară”, a declarat Le Pen când a fost întrebată dacă negocierile Franţei pentru retragerea din UE ar putea declanşa un val de retrageri masive de capital din băncile franceze.

De asemenea, ea a declarat pentru Reuters că, imediat după ce va câştiga alegerile prezidenţiale, va cere reforme ample ale UE, precum controalele de frontieră şi împiedicarea Bruxelles-ului să impună Franţei legi ale Uniunii Europene. Dacă negocierile nu vor reuşi, a adăugat Le Pen, atunci va cere alegătorilor să susţină un Frexit, adică ieşirea Franţei din blocul european.

Rivalul ei, candidatul de centru Macron, a promis la rândul său că va adopta o poziţie dură în privinţa politicilor Bruxelles-ului cerându-i să reducă impactul globalizării. El a declarat marţi la BFM-TV că va cere Uniunii Europene să crească taxele anti-dumping pentru a proteja locurile de muncă din Franţa.

Potrivit sondajelor de opinie, Macron este favorit în alegerile de duminică dar, pentru a reuşi acest lucru, el trebuie să-şi atragă susţinătorii candidaţilor care au ieşit din cursa prezidenţială în primul tur al alegerilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe