Le Pen vs. Macron: Dezbatere încinsă pe tema extremismului, Rusiei şi economia Franţei

Atacuri la persoană, insulte şi critici au caracterizat dezbaterea televizată dintre candidaţii la fotoliul de preşedinte - Marine Le Pen şi Emmanuel Macron - care se vor confrunta pe 7 mai, în al doilea tur al alegerilor.
Marine Le Pen (st) şi Emmanuel Macron înaintea începerii unei dezbateri televizate în La Plaine-Saint-Denis, nord de Paris, 3 mai 2017.
Marine Le Pen (st) şi Emmanuel Macron înaintea începerii unei dezbateri televizate în La Plaine-Saint-Denis, nord de Paris, 3 mai 2017. (Eric Feferberg/AFP/Getty Images)

Candidaţii la prezidenţialele din Franai, Macron şi Le Pen, s-au confruntat, miercuri, în cadrul unei dezbateri televizate încinse, schimbând insulte şi critici referitoare la probleme precum rămânerea Franţei în UE, lupta împotriva terorismului sau relaţiile cu Rusia.

Cei doi candidaţi au început dezbaterile în condiţiile în care sondajele de opinie arătau că Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, avea un avans de 20% în faţa liderei de extremă dreapta Marine Le Pen, de 48 de ani.

În cadrul unor schimburi dure de replici, Le Pen a atacat trecutul lui Macron de fost bancher de investiţii, descriindu-l ca favorizând “uberizarea” şi “o globalizare sălbatică”.

La rândul său, Macron a atacat propunerea Marinei Le Pen de a renunţa la moneda euro, declarând că este un plan periculos care va dezlănţui un război valutar. Macron a acuzat-o pe oponenta sa că nu are soluţii reale pentru problemele economice cu care se confruntă Franţa, cum ar fi şomajul cronic.

“Strategia dumneavoastră este de a spune multe minciuni şi de a nu propune nimic”, a precizat el.

Atacurile au fost uneori usturătoare şi personale, Macron numind-o pe Le Pen un “parazit” şi “înaltă preoteasă a fricii”. La rândul ei, Le Pen l-a numit pe oponentul său de centru un “bancher care rânjeşte”.

De altfel, Le Pen l-a acuzat pe Macron că tolerează extremismul islamic şi că va permite Uniunii Europene să conducă Franţa.

“Indiferent ce se va întâmpla, Franţa va fi condusă de o femeie: fie de mine, fie de Madame Merkel”, a adăugat ea, făcând referire la cancelarul german.

Macron a susţinut că politicile Marinei Le Pen de excludere a imigranţilor şi musulmanilor vor fi în folosul teroriştilor, vor face ca cetăţenii francezi să se întoarcă unii împotriva celorlalţi şi că vor avea drept rezultat un “război civil”.

Deşi cei doi candidaţi au avut poziţii semnificativ diferite în privinţa relaţiilor cu Rusia, totuşi controversele nu au fost foarte dure pe această temă.

Macron a declarat că va încerca să lucreze cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a rezolva problemele regionale, precum conflictele din Siria şi Ucraina, dar că nu crede că Franţa şi Rusia împărtăşesc aceleaşi “valori şi priorităţi”.

Le Pen, a cărei campania este în parte finanţată de împrumuturi de la bănci ruseşti şi care a propus în timpul campaniei sale prezidenţiale o reapropiere de Rusia, a afirmat că se consideră cel mai potrivit politician care să discute cu Rusia, cu SUA sub preşedintele Donald Trump sau cu Marea Britanie, care se pregăteşte să iasă din Uniunea Europeană.

“Nu avem niciun motiv să ne aflăm într-un Război Rece cu Rusia”, a precizat ea.

Cea de-a doua rundă a alegerilor prezidenţiale franceze, considerate a fi cele mai importante din ultimele decenii, va avea loc duminică, 7 mai.