Theresa May: “Ameninţările” UE urmăresc să afecteze alegerile parlamentare britanice
alte articole
Premierul Theresa May a acuzat miercuri Bruxelles-ul că lansează ameninţări împotriva Marii Britanii cu privire la ieşirea sa din blocul european, pentru a influenţa rezultatul alegerilor parlamentare britanice din 8 iunie.
După ce s-a întâlnit cu Regina Elisabeta a II-a pentru a marca dizolvarea Parlamentului şi începerea campaniei electorale, May a declarat că UE şi-a înăsprit poziţia în cadrul negocierilor pentru Brexit în ultimele câteva zile.
“Au fost emise ameninţări împotriva Marii Britanii de către politicieni şi oficiali europeni”, a precizat ea în faţa sediului guvernului. “Toate aceste acte au fost sincronizate în mod deliberat pentru a afecta rezultatul alegerilor generale din 8 iunie.”
Comentariile au fost făcute la câteva ore după ce negociatorul şef al UE pentru probleme legate de Brexit, Michel Barnier, a dezvăluit o strategie comună a blocului european, aprobată la summitul UE pe tema negocierilor pe 29 aprilie, susţinând că Brexitul nu va fi nici rapid şi nici nedureros.
“În ultimele zile, am văzut cât de dificile vor fi, probabil, aceste discuţii”, a declarat lidera Partidului Conservator, adăugând că poziţia Marii Britanii “a fost prezentată eronat în presa continentală”.
Mass media germană a relatat în weekend că, după întâlnirea de săptămâna trecută dintre Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe tema Brexitului, cele două tabere au fost chiar mai distante decât au fost înaintea discuţiilor.
Juncker ar fi părăsit întâlnirea afirmând că a fost “de 10 ori mai sceptic” că negocierile vor reuşi şi i-a declarat cancelarului german Angela Merkel că premierul britanic trăieşte într-o “altă galaxie”. Întrebat miercuri dacă a regretat faptul că o parte din conţinutul discuţiilor a fost divulgat presei, Juncker a declarat “Da”, fără să confirme conţinutul din rapoartele media.
Martin Selmayr, şeful de cabinet al lui Juncker, a declarat miercuri că premierul May este un negociator impresionant, ceea ce este bine pentru discuţiile legate de Brexit.
“Brexitul nu va fi niciodată un succes, bineînţeles, deoarece este un eveniment trist şi regretabil, dar poate fi gestionat într-o manieră profesionistă şi pragmatică”, a mai susţinut Selmayr.
Îndoielile asupra negocierilor pentru Brexit s-au intensificat miercuri, când ziarul Financial Times a afirmat că UE va cere Marii Britanii să achite o aşa-zisă “factură Brexit” în valoare de 100 miliarde de euro.
Barnier a refuzat miercuri să ofere o cifră, susţinând doar că orice plată se va referi la o “reglare a conturilor” şi la faptul că Londra trebuie să îşi respecte angajamentele pe care le-a făcut în cele patru decenii de apartenenţă la blocul european. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a denunţat raportul, susţinând că Marea Britanie nu poate fi forţată să plătească bani.
În ceea ce priveşte negocierile, UE consideră că Marea Britanie trebuie să rezolve mai întîi problema aşa-zisei facturi Brexit, a drepturilor cetăţenilor UE în Marea Britanie şi a frontierei dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi apoi să înceapă orice fel de discuţie pe tema unui acord comercial. În schimb May doreşte ca discuţiile comerciale şi alte probleme să fie negociate în acelaşi timp.
May a cerut alegeri anticipate luna trecută pentru a obţine un mandat mai puternic în negocierile privind Brexitul, ce ar trebui să înceapă luna următoare. Aceasta se bazează pe faptul că Partidul Conservator are un avantaj de două cifre în sondaje.
“Indiferent cine va câştiga în 8 iunie, se va confrunta cu o sarcină dificilă: să obţină cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie în urma Brexitului”, a declarat May, recunoscând că, în cazul în care negocierile cu blocul nu se vor derula într-o manieră pozitivă, vor exista consecinţe serioase care vor fi simţite de cetăţenii britanici.