Obama îl susţine pe Macron în alegerile prezidenţiale franceze

Cu un an în urmă, Barack Obama sfătuia britanicii să nu voteze pentru Brexit, stârnind mânia multor insulari şi ridicând chestiunea amestecului SUA în politică aliaţilor acestuia. Ieri acelaşi Barack Obama, ultimul as din mâneca establishmentului american, se simte dator să dea sfaturi francezilor în legătură cu candidatul ideal pentru ţara lor.
Fostul preşedinte american Barack Obama.
Fostul preşedinte american Barack Obama. (Alex Wong/Getty Images)

Într-o declaraţie video, fostul preşedinte american Barack Obama a susţinut viziunea lui Emmanuel Macron pentru o unitate europeană, anunţându-şi pe această cale suportul pentru candidatul prezidenţial francez. Obama a declarat că politicianul de centru face apel la “speranţele oamenilor şi nu la fricile lor”.

Macron, un fost ministru al economiei, din partea socialiştilor, dar şi bancher specializat în investiţii, s-a poziţionat pro-UE în alegerile prezidenţiale încinse din Franţa, în contrast cu mesajul şi campania populistă a liderei de extremă dreapta, Marine Le Pen.

Deşi oficial sunt poziţionaţi în stânga, Macron, ca şi Barack Obama, sunt consideraţi pioni ai marii finanţe în politica ţărilor lor.

Le Pen a promis că va scoate Franţa din zona euro şi va organiza un referendum pe tema apartenenţei la Uniunea Europeană, în timp ce Macron a pus accentul pe meritele unităţii europene şi al rolului Franţei în bloc.

“Alegerile franceze sunt foarte importante pentru viitorul Franţei, pentru valorile la care ţinem atât de mult”, a declarat Obama în mesajul său video, care a fost publicat de campania lui Macron.

“Am admirat campania pe care a desfăşurat-o Emmanuel Macron. A susţinut valorile liberale. El a prezentat o viziune pentru rolul important pe care îl joacă Franţa în Europa şi în jurul lumii. Şi el este dedicat unui viitor mai bun pentru poporul francez”, a adăugat Obama.

Suportul fostului preşedinte american se află într-un contrast puternic cu poziţia actualului lider american, Donald Trump, faţă de alegerile franceze. Într-un interviu cu AP, Trump a declarat că viziunea Marinei Le Pen este cea mai “puternică” în privinţa frontierelor şi că lidera de extremă dreapta este cea mai puternică în privinţa a ceea ce se întâmplă în Franţa.

După o dezbatere tensionată desfăşurată miercuri, sondajele arată că cetăţenii francezi îl găsesc pe Macron mai convingător decât pe rivala sa Le Pen. Duminică, 7 mai, alegătorii francezi se vor îndrepta spre secţiile de votare pentru a alege un nou preşedinte.

Macron a păstrat un avantaj de aproximativ 20% în faţa Marinei Le Pen, dar analiştii au avertizat împotriva celebrării timpurii a unei victorii, ţinând cont de predicţiile false ale sondajelor cu privire la alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut sau cu privire la referendumul pentru Brexit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe