După demararea acordului nuclear, economia Iranului va primi un impuls major

Conform unui raport al Băncii Mondiale, PIB-ul iranian ar putea creşte în acest an cu 5,8% după lansarea acordului nuclear încheiat cu marile puteri. Criticii susţin că acest acord este departe de a fi un succes.
Centrala nucleară de la Bushehr, Iran. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.01.2016

Economia Iranului va primi un impuls substanţial în următorii doi ani ca urmare a miliardelor de dolari pe care îi va obţine după ridicarea sancţiunilor, o mişcare prevăzută de acordul nuclear încheiat cu marile puteri şi care ar putea să asigure mai multe resurse pentru armata iraniană şi aliaţii săi terorişti.

Banca Mondială a declarat într-un raport că PIB-ul Iranului este prevăzut să crească cu 5,8% în acest an, comparativ cu doar 1,9% în 2014. Se estimesază, de asemena, că Iranul va avea o creşterea economică de 6,7% în 2017, arată Washington Free Beacon.

Ca parte a acordului nuclear încheiat între Iran şi marile puteri în 2015, regimul islamic ar putea colecta din conturi străine până la 150 miliarde de dolari în active îngheţate, după ce va aplica anumite restricţii asupra programului său nuclear. Teheranului i se va permite, de asemenea, să îşi mărească exporturile de petrol, ceea ce ar putea duce la o creştere a vânzărilor cu 0,5 până la 0,7 milioane de barili pe azi în acest an.

Acordul nuclear “deschide uşa pentru reintegrarea [Iranului] în economia globală şi pentru revigorarea unor sectoare precum cel al petrolului, gazului natural şi auto”, a susţinut Banca Mondială în raportul său privind perspective economice globale.

“Sancţiunile ar putea fi ridicate de la începutul lui 2016 dacă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) indică faptul că guvernul iranian şi-a respectat obligaţiile prevăzute în acord”, a continuat raportul. “Optimismul relansat privind potenţialul economiei iraniene a generat deja o creştere a intereselor pentru investiţii din partea companiilor străine”.

Michael Rubin, expert asupra Iranului şi Orientului Mijlociu la American Enterprise Institute, a susţinut într-un email că şi el se aşteaptă ca economia iraniană să crească după lansarea acordului nuclear, deşi a avertizat că Banca Mondială s-ar putea bizui prea mult pe statisticile incomplete ale Teheranului. Creşterea economică iraniană va fi în contrast puternic faţă de situaţia economică de dinaintea negocierilor nucleare, când economia naţională s-a contractat sub greutatea sancţiunilor conduse de SUA.

Rubin a mai susţinut că performanţa secretarului de stat american John Kerry în ceea ce priveşte negocierile nucleare şi rezultatul lor reprezintă probabil cea mai slabă performanţă a unui secretar american din ultimul secol deoarece acordul a eşuat să facă presiuni asupra Iranului ca acesta să elimine toate aspectele programului său nuclear.

“În loc să folosească situaţia economică precară a Iranului ca un avantaj în negocierile americane, secretarul de stat John Kerry a cedat efectiv”, a afirmat Rubin, care a fost de asemenea un oficial al Pentagonului în timpul administraţiei lui George W. Bush.

“Administraţia Obama a scos Iranul la liman”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor