Gazprom îşi vede nestingherită de treabă în UE: preluarea Wingas nu va fi afectată de criza din Ucraina

Logoul companiei ruse Gazprom.
Logoul companiei ruse Gazprom. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

Preluarea de către Gazprom a importatorului şi traderului de gaze naturale german Wingas, subsidiară a gigantului german BASF, va fi încheiată în această toamnă şi nu va fi afectată de sancţiunile dictate de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, a declarat, luni, Ludwig Moehring, membru al board-ului Wingas.

Potrivit energyreport.ro, şeful diviziei de vânzări a Wingas, a declarat că preluarea companiei de către Gazprom ar fi trebuit parafată în vară, iar întârzierea s-a datorat necesităţii de a se perfecta anumite detalii juridice ale tranzacţiei.

"Ne aşteptăm ca tranzacţia să fie încheiată în toamnă şi nu ne temem că ar putea fi întârziată din cauza crizei din Ucraina", a declarat Moehring.

Acordul între Gazprom şi Basf pentru preluarea Wingas, companie care, în 2013, a vândut 44,3 miliarde de metri cubi de gaze în Europa de Vest, echivalentul a aproape jumătate din consumul total anual al Germaniei, a fost semnat în 2012 iar tranzacţia va fi perfectată în pofida crizei din Ucraina şi a mult clamatului deziderat îmbrăţişat de UE: "reduceţi dependenţa energetică de ruşi".

După ce va fi devenit parte a Gazprom, Wingas va căuta să-şi diversifice ţintele de vânzări în afara Germaniei, care în prezent are o cotă de 75% din total, însă îşi va menţine structura portofoliului de aprovizionare, care se bazează în proporţie de 50% pe importuri de gaze din Rusia. În prezent Wingaz are activităţi în opt state vestice, inclusiv în Marea Britanie.

Prin preluarea Wingas, Gazprom va avea acces direct la pieţele vest-europene, extrem de profitabile, pe care opera până în prezent în genere prin intermediari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe