Dumitru Alaiba, despre semnătura lui Şor pe un proiect de lege propus în Parlament: „Există suspiciuni rezonabile că nu el a semnat”
alte articole
În noiembrie 2020, fracţiunea Partidului Şor a înregistrat în Parlament un proiect de lege în care apărea şi semnătura preşedintelui Partidului Şor, Ilan Şor, deputat în Parlament, dar care a fugit din ţară în vara anului 2019. Există suspiciuni rezonabile că nu el a semnat, lucru care e ilegal, a scris atunci deputatul PAS Dumitru Alaiba într-o postare pe contul său de socializare.
„Scriem la procuratură să investigheze măcar asta. Totul poate fi uşor probat, investigat şi verificat. Cine, cum şi când a semnat? Dacă se adevereşte că s-a falsificat o semnătură, atunci e grav. Asta se pedepseşte inclusiv cu puşcărie”, scria în noiembrie Alaiba.
Despre semnătura probabil falsă a lui Ilan Şor, pe scurt:
- Procurorul Anticorupţie Serghei Bodiu a refuzat să pornească dosar penal pe semnătura lui Şor.
- Procurorul ierarhic superior Vasili Leviţki i-a anulat refuzul ca fiind prematur şi l-a obligat să investigheze suplimentar.
- A fost comparată pretinsa semnătură a lui Şor cu alte acte semnate de el în calitate de primar al Orheiului şi au fost constatate semne vizibile de neconcordanţă.
- A fost audiată deputata ŞOR Marina Tauber, dar nu a fost identificată persoana care a pregătit proiectul şi nu s-a elucidat cum acesta a fost transmis (dacă a fost transmis) spre semnare lui Şor (care din iunie 2019 nu este în ţară). Nu au fost audiate alte persoane din fracţiunea Şor care şi-au pus semnăturile. Nici măcar Sergiu Sîrbu, care a prezentat de la tribuna Parlamentului acest proiect.
- Nu a fost efectuată expertiza în vederea stabilirii faptului că semnătura îi aparţine sau nu lui Şor.
- Dar s-a dispus neînceperea urmăririi penale.
„Falsul în acte publice este pasibil pedepsei penale conform Art 332 alin (2) lit b) a Codului Penal - falsul în acte publice săvârşit de o persoană cu funcţie de demnitate publică. În continuare nu înţeleg de ce Procurorul General a remis acest dosar la Procuratura Anticorupţie. Credeam că acolo luptă cu corupţia, cu schemele şi cu delapidările, nu investighează veridicitatea semnăturilor”, a conchis Dumitru Alaiba.