Dumitru Alaiba, despre semnătura lui Şor pe un proiect de lege propus în Parlament: „Există suspiciuni rezonabile că nu el a semnat”

Dumitru Alaiba, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
13.01.2021

În noiembrie 2020, fracţiunea Partidului Şor a înregistrat în Parlament un proiect de lege în care apărea şi semnătura preşedintelui Partidului Şor, Ilan Şor, deputat în Parlament, dar care a fugit din ţară în vara anului 2019. Există suspiciuni rezonabile că nu el a semnat, lucru care e ilegal, a scris atunci deputatul PAS Dumitru Alaiba într-o postare pe contul său de socializare.

„Scriem la procuratură să investigheze măcar asta. Totul poate fi uşor probat, investigat şi verificat. Cine, cum şi când a semnat? Dacă se adevereşte că s-a falsificat o semnătură, atunci e grav. Asta se pedepseşte inclusiv cu puşcărie”, scria în noiembrie Alaiba.

Despre semnătura probabil falsă a lui Ilan Şor, pe scurt:

  • Procurorul Anticorupţie Serghei Bodiu a refuzat să pornească dosar penal pe semnătura lui Şor.
  • Procurorul ierarhic superior Vasili Leviţki i-a anulat refuzul ca fiind prematur şi l-a obligat să investigheze suplimentar.
  • A fost comparată pretinsa semnătură a lui Şor cu alte acte semnate de el în calitate de primar al Orheiului şi au fost constatate semne vizibile de neconcordanţă.
  • A fost audiată deputata ŞOR Marina Tauber, dar nu a fost identificată persoana care a pregătit proiectul şi nu s-a elucidat cum acesta a fost transmis (dacă a fost transmis) spre semnare lui Şor (care din iunie 2019 nu este în ţară). Nu au fost audiate alte persoane din fracţiunea Şor care şi-au pus semnăturile. Nici măcar Sergiu Sîrbu, care a prezentat de la tribuna Parlamentului acest proiect.
  • Nu a fost efectuată expertiza în vederea stabilirii faptului că semnătura îi aparţine sau nu lui Şor.
  • Dar s-a dispus neînceperea urmăririi penale.

„Falsul în acte publice este pasibil pedepsei penale conform Art 332 alin (2) lit b) a Codului Penal - falsul în acte publice săvârşit de o persoană cu funcţie de demnitate publică. În continuare nu înţeleg de ce Procurorul General a remis acest dosar la Procuratura Anticorupţie. Credeam că acolo luptă cu corupţia, cu schemele şi cu delapidările, nu investighează veridicitatea semnăturilor”, a conchis Dumitru Alaiba.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor