Germania acuzată de încălcarea politicii comune privind achiziţia de vaccinuri. A cumpărat vaccinuri unilateral

Jens Spahn (Getty Images)
Epoch Times România
11.01.2021

Germania este criticată din cauza unui acord bilateral de vaccin cu Pfizer / BioNTech, prin care a încercat să achiziţioneze 30 de milioane de doze suplimentare de vaccin, într-un moment în care discuţiile dintre Bruxelles şi firmele farmaceutice erau încă în curs.

Berlinul a comandat dozele suplimentare de vaccin în septembrie, în perioada în care în mod oficial sprijinea o strategie comună de achiziţionare a vaccinului de către UE atunci când deţinea preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Citiți și Oraş din nordul Chinei cu 11 milioane locuitori, băgat în izolare din cauza virusului Wuhan

Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a confirmat săptămâna trecută că a achiziţionat 30 de milioane de doze suplimentare de vaccin într-un acord bilateral semnat separat cu compania.

Termenii strategiei UE privind vaccinurile, publicat în iunie, afirmă că cele 27 de state membre sunt de acord „să nu lanseze propriile proceduri pentru achiziţionarea în avans a vaccinului cu aceiaşi producători”.

Citiți și China nu permite experţilor medicali să intre în Wuhan. OMS se declară "dezamăgită"

Pactul trebuia să fie un act de solidaritate faţă de membrii mai mici, cu o putere de cumpărare mai slabă.

Vineri, Comisia Europeană a evitat să se lămurească dacă Germania a încălcat condiţiile pactului, un purtător de cuvânt cerând reporterilor să adreseze întrebarea autorităţilor germane.

Cu toate acestea, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că statele membre au fost de acord că „nu vor exista negocieri paralele sau contracte paralele”.

Un material publicat de Politico sugerează că Germania a achiziţionat dozele suplimentare ale vaccinului relativ scump Pfizer / BioNTech după ce a eşuat să convingă alte state UE în septembrie de necesitatea de a cumpăra încă 100 de milioane de doze.

BioNTech are sediul în oraşul german Mainz şi a primit finanţare de 375 milioane de euro de la guvernul german în septembrie pentru a-şi accelera cercetarea asupra vaccinului împotriva virusului Wuhan.

În cele din urmă, UE a semnat un acord pentru achiziţionarea a 200 de milioane de doze de vaccin în noiembrie. Vineri a anunţat planul de a extinde achiziţiile la un total de 600 de milioane de doze.

Spahn a fost supus unei presiuni intense atât din partea presei, cât şi a opoziţiei din Germania, cu privire la tentativa de cumpărare a vaccinului.

Social-democraţii (SPD), care sunt parteneri juniori ai creştin-democraţilor (CDU) din guvern, l-au acuzat pe Spahn (CDU) că este responsabil de „haos” din cauza presupusului său eşec de a cumpăra un număr adecvat de doze de vaccin Pfizer pentru Germania, care are 83 de milioane de locuitori.

Ministrul de Finanţe din partea SPD, Olaf Scholz, i-a cerut săptămâna trecută răspunsuri lui Spahn cu privire la 24 de întrebări separate, printre care una era „de ce dozele care nu au fost cumpărate de UE nu au fost în schimb comandate pentru Germania”.

Scholz este alegerea SPD pentru funcţia de cancelar la alegerile federale din septembrie. CDU a răspuns cu furie la atacul SPD, acuzându-şi partenerul de coaliţie că a intrat în campanie electorală într-o perioadă de criză naţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor