Grav bolnav, regele Mihai a decis să se retragă din viaţa publică. Principesa Margareta preia conducerea

Regele Mihai I a decis să se retragă din viaţa publică în favoarea principesei moştenitoare Margareta, se arată într-o declaraţie a Consiliului Regal.
Regele Mihai I, inaintea discursului sau din Parlamentul Romaniei, 25 octombrie 2011. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
02.03.2016

Consiliul Regal, care s-a întrunit pe 1 şi 2 martie la Morges, Elveţia, "a luat notă de starea de sănătate a Majestăţii Sale, care a fost supus recent unei operaţii chirurgicale."

"Diagnosticele puse de echipa medicală sunt carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică. Majestatea sa urmează un tratament complex şi solicitant care îl împiedică să apară în public şi va petrece de aici înainte o perioadă de refacere", a transmis Consiliul Regal.

Mesajul Regelui

"În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care Familia şi Ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei şi a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice.

Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei", este mesajul transmis miercuri de Regele Mihai.

Context tensionat

Casa Regală a fost zguduită în ultima perioadă de mai multe scandaluri. La finele anului trecut, cunoscuta prezentatoare TV Marilena Rotaru a părăsit Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei, pe fundalul unor acuzaţii de "anexare politică" şi intervenţii ale Serviciilor. Alături de ea au părăsit asociaţia surorile Coposu, Doina Cornea, Mihai Ricci şi alte nume importante ale mişcării monarhiste.

La scurt timp după acest incident, Roxana Iordache, o jurnalistă cunoscută pentru simpatia ei pentru regalitate, susţine că Regele Mihai, fiind extrem de afectat de deteriorarea stării de sănătate a Reginei Ana, este izolat în propriul palat şi nu mai este adevăratul autor al ultimelor mesaje puse în circulaţie în numele său.

În centrul acestor tensiuni s-a aflat principele Radu Duda, pe care unii dintre vechii monarhişti îl acuză, mai mult sau mai puţin direct, că a confiscat deciziile Casei Regale împreună cu un grup de băieţi cu "ochi albaştri" din Servicii, situaţie care a culminat cu excluderea lui Nicolae şi a vărului său primar, Mihai, din linia de succesiune a Casei Regale.

După acest final de an presărat cu scandaluri, Consiliul Regal a decis marţi să facă o serie de mutări cheie înainte de a anunţat retragerea Regelui Mihai din viaţa publică.

Mihnea Constantinescu, care fusese acuzat că este general SIE, a fost dat afară din Consiliul Regal. Odată cu plecarea lui au venit în Consiliu alte nume importante: Jonathan Eyal, director al Institutului de Studii Militare din Londra, un vechi consilier al Regelui Mihai, alungat acum peste 10 ani din preajma sa, avocatul Adrian Vasiliu, iniţial intrat în dizgraţie, şi el un vechi monarhist, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Lorenz al Austriei, Principe al Belgiei şi dr. Anneli Ute Gabany, fost director al Institutului de Studii al postului de radio Europa Liberă, potrivit Flux24.ro.

Noile mutări ale Casei Regale vin după acuzaţiile aduse de foşti monarhişti că s-ar fi îndepărtat de cei care au fost alături de Familia Regală, precum şi după scandalurile mai sus amintite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor