Politicienii chemaţi să dea liber la distrugerea oraşelor. Contrucţiile ar putea fi autorizate... tacit
alte articole
Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor va discuta azi un proiect de act normativ vizând modificarea legii construcţiilor. Iniţiat de deputaţii Mircea Duşa, Relu Fenechiu (acum în închisoare) şi Vasile Gherasim în 2009, proiectul prevede instituirea aprobării tacite a autorizaţiei de construire dacă autorităţile locale nu emit actul administrativ în 30 de zile, relatează Hotnews.
Concret, cei patru deputaţi cer modificarea şi completarea articolului 7 din Legea 50/1992 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii prin introducerea a doua alineate care prevăd că "dacă în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei complete, în conformitate cu anexa 1, autorizaţia nu a fost emisă de către autorităţile prevăzute la articolul 4, aceasta va fi considerată aprobată tacit" şi respectiv că "termenul de 30 de zile curge de la momentul completării documentaţiei".
Scopul declarat al acestei modificări este de a reduce timpul de aşteptare pentru autorizaţia de construire care, potrivit iniţiatorilor, deşi în legislaţia actuală este de 30 de zile, în practică se poate prelungi până la câteva luni, ceea ce "blochează executarea lucrărilor şi poate cauza pierderi pentru stat prin neplata unor taxe ulterioare emiterii autorizaţiei de construire."
Iniţiativa este mai veche, datând din 2009, când a fost aprobată la vremea respectivă de Camera Deputaţilor, însă Preşedintele Băsescu a trimis-o în Parlament pentru reexaminare, arătând că Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii sancţionează deja contravenţional nerespectarea termenului de 30 de zile de emitere a autorizaţiilor de construcţii, astfel încât nu sunt necesare noi garanţii pentru respectarea acestui termen, actualele reglementări asigurând emiterea cu celeritate a autorizaţiilor de construcţii.
"Procedura aprobării tacite a autorizaţiilor de construcţie poate da naştere unor practici periculoase, prin autorizarea unor lucrări de construcţii care încalcă prevederile legale de acordare a autorizaţiilor de construcţii, precum şi normele de urbanism, de disciplina în construcţii ori de demolare a unor imobile cu valoare istorică şi arhitecturală", atrăgea atenţia preşedintele Traian Băsescu.
În 2011, a fost din nou aprobată de Cameră, dar preşedintele a sesizat Curtea Constituţională, instituţia declarând legea neconstituţională. În 2013, legea a fost reexaminată şi respinsă de Senat pentru ca acum, proiectul să ajungă din nou la Camera Deputaţilor, aflându-se în dezbatere la Comisia Juridică.
Mai amintim că, de-a lungul timpului, legea construcţiilor precum şi alte normative ce ţin de urbanism, autorizări, mediu, construcţii pe spaţii verzi etc. au fost subiectul a numeroase tentative de modificare, astfel încât deţinătorii de terenuri, în marea lor majoritate samsari imobiliari, să poată construi cât mai repede, cât mai mult şi, dacă se poate, în locuri unde în veci n-ar trebui construit, precum parcuri, zone protejate etc.
Una din cele mai recente tentative în acest sens aparţine unui grup de 33 de deputaţi, din care 30 de la PSD, care vor să modifice legea construcţiilor într-o manieră care va lăsa cea mai mare parte a patrimoniului arhitectural fără protecţie. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.