Scandal de proporţii între susţinătorii monarhiei. Acuzaţii de intervenţii ale Serviciilor şi "anexare politică"

Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei se află în centrul unui scandal de proporţii. Mai mulţi membri marcanţi au părăsit asociaţia pe fundalul unor acuzaţii de "anexare politică" şi intervenţii ale Serviciilor, provocând unde de şoc în rândul susţinătorilor Casei Regale.
Regele Mihai I
Regele Mihai I (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Nemulţumită de direcţia în care mergeau lucrurile, fosta prezentatoare TV Marilena Rotaru, una dintre cele mai proeminente figuri ale Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei, a anunţat că părăseşte asociaţia a cărei co-preşedinte este.

Marilena Rotaru susţine că celălalt co-preşedinte al asociaţiei, Cătălin Şerban, alături de o parte din membri Consiliului Director, susţin o "anexare politică" a organizaţiei. "Acuzaţiile aduse de distinsa doamnă sunt total nefondate la adresa conducerii ANRM", a fost reacţia lui Cătălin Şerban.

"Nu pot asista la compromiterea monarhiei din interiorul ANRM"

"În acest moment mă retrag din Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei. N-am făcut compromisuri şi nu voi face. Nu pot fi de acord cu anexarea politică susţinută din ce în ce mai intens de Cătălin Şerban împreună cu câţiva membri ai Consiliului Director şi nici cu condiţionarea financiară a membrilor ANRM.

Nimeni şi nimic nu-mi poate cere să abandonez valorile în care am crezut şi cărora mi-am dedicat întreaga mea viaţă. Nici mizeriile aruncate din nou asupra mea, în stil pur securistic, de oameni ai serviciilor vopsiţi în monarhişti. Climatul moral al alianţei a fost grav deteriorat, capitalul meu de încredere s-a epuizat, astfel că nu pot asista la compromiterea monarhiei din interiorul unui organism creat pentru a o susţine.

Mulţumesc celor 9 membri ai Consiliului Director, reprezentanţi ai filialelor Alba, Braşov, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Sălaj, şi preşedinţilor de filială din Bacău, Brăila, Vrancea, care mi-au acordat încredere şi respect şi-i asigur de încrederea şi de respectul meu. Nu voi abandona lupta şi nu-i voi trăda pe cei care mi-au acordat încrederea.

Continui să sper în vindecarea şi recuperarea morală a lumii în care trăim. În forţa spirituală pe care o reprezintă monarhia. Mişcarea pentru Monarhie din România nu moare aici. Trăiască Regele!", a fost mesajul transmis, pe contul său de Facebook, de Marilena Rotaru.

Retragerea Marilenei Rotaru declanşează o mişcare de solidarizare în lanţ

La scurt timp după anunţul Marilenei Rotaru, alţii membri proeminenţi ai asociaţiei i-au urmat, rând pe rând, exemplul.

"Doamnele Flavia Bălescu-Coposu şi Rodica Coposu m-au rugat să anunţ în mod public, şi din partea domniilor lor, retragerea din calitatea de membru de onoare al ANRM. În acelaşi timp, doamnele Coposu şi cu mine vom propune Consiliului Director al Fundaţiei Corneliu Coposu retragerea din orice fel de parteneriat cu ANRM, datorită încercării de politizare a acestei asociaţii!", a anunţat Ion-Andrei Gherasim, fostul secretar personal al lui Corneliu Coposu.

Doina Cornea, publicistă, traducătoare, profesor, simbol al disidenţei anticomuniste, şi-a anunţat retragerea din Consiliul de Onoare al ANRM.

La fel şi Mircea Carp, jurnalist, fost director al "Europei Libere", Gabriela Carp, critic de artă, domnul prof.ing. Nicolae Noica, Dinu Zamfirescu, membru al C.N.S.A.S şi Lucia Hossu Longin realizator tv, se solidarizează cu Marilena Rotaru şi-şi anunţă retragerea din Consiliul de Onoare al ANRM .

Şi fostul secretar personal al Principesei Margareta, Mihai Ricci, şi-a anunţat retragerea din Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei:

"Tot în acest moment mă retrag din Comitetul de Onoare al ANMR. Nu cunosc toate detaliile legate de decizia doamnei Marilena Rotaru, dar o cunosc pe dânsa. Şi nu am nevoie de mai mult. Am regretat în repetate rânduri public incapacitatea Alianţei de a deveni forţa unică în sprijinul Coroanei. Apar acum unele explicaţii suplimentare."

Aceeaşi decizie a venit şi din partea prof. dr. Nicolae Constantinescu, membru de onoare al organizaţiei. "Pe această cale fac publică hotărârea mea de a mă retrage din ANRM şi de a renunţa la titlul de membru de onoare. Experienţa ultimilor 26 de ani mi-a arătat cât de "vulnerabilă" este moralitatea unor oameni. Principiile nu se negociază niciodată, fiindcă principiile la care ţinem ne arată dacă suntem oameni de onoare. Şi cine-şi pierde onoarea nu mai are ce să-şi piardă!"

"Respect D-na Marilena Rotaru! Am avut placerea să va cunosc. Pe această cale îmi anunţ şi eu retragerea din ANRM (organizaţie în cadrul căreia am avut plăcerea să fiu chiar co-preşedinte filiala Cluj, la înfiinţarea filialei). De o perioadă încoace Cătălin (Şerban) se afişează suspect de mult alături de Avocatul Poporului.

De asemenea, îl promovează deja în mod "vehement" pe ultimul "ucigaş" al PNŢCD. În plus Cătălin a publicat în turul II al campaniei Prezidenţiale poze cu Duda Vodă alături de Victor Ponta (chiar în sâmbăta dinainte de alegeri, când "reclama" era deja închisă)", a declarat şi Călin Oancea.

Un nou proiect cu "oameni curaţi"

"M-am retras din ANRM împreună cu 12 filiale judeţene, dar nu ne-am retras din mişcarea monarhistă. Avem un nou proiect căruia îi vom da viaţă la începutul anului viitor", a anunţat Marilena Rotaru.

"Organizaţia din Dâmboviţa rămâne consecventă cu principiile şi va lupta pentru restaurarea MONARHIEI dar alături de oamenii care au dovedit că au coloană vertebrală. Cu speranţa că normalitatea şi bunul simţ vor izbândi mă alătur celor care o susţin pe doamna Marilena Rotaru. Trăiască Regele!", a anunţat Preduţ Ciprian, preşedinte ANRM Dâmboviţa.

"Eu, Paul Popescu şi toţi cei care mă susţin ne retragem din ANRM. Asta nu înseamnă că abandonăm mişcarea promonarhistă. Vom căuta o altă soluţie alături de doamna Marilena Rotaru care este simbolul luptei promonarhiste în România", a declarat, la rândul său, Ioan Paul Popescu, preşedinte ANRM Olt.

"Dragi prieteni monarhişti şi anticomunişti, de 25 de ani mă lupt cu hidra republicano-bolşevică. Iată că în urma unor atacuri mârşave, care au un miros strident de secu… , doamna Marilena Rotaru a demisionat din funcţia de copreşedinte al ANRM, lucru care m-a făcut să mă solidarizez, fără echivoc, cu domnia sa.

În aceste condiţii, când elemente străine ideilor monarhiste, străine oricărei atitudini morale au penetrat până la vârful conducerii ANRM şi prin tot felul de matrapazlâcuri au deturnat sensul şi scopul acestei organizaţii, anunţ public demisia mea din această asociaţie şi continuarea luptei pentru îndeplinirea idealurilor monarhiste şi anticomuniste, alături de doamna Marilena Rotaru, într-o nouă formulă, cu adevărat morală şi promonarhistă. Doamne ajută!", a transmis preşedintele ANRM Dolj, Ovidiu Bunea.

"Şi filiala Mehedinţi vă mulţumeşte şi se înclină în faţa eforturilor deosebite pe care le faceţi, de 25 de ani încoace, pentru restaurarea monarhiei! Este atât de trist că nu reuşim să construim ceva durabil nici măcar noi, monarhiştii", a precizat şi Noel Negrea.

"Vom reuşi, Noel. Dar pe un loc curat cu oameni curaţi", a fost replica Marilenei Rotaru.

În discuţiile care au urmat de la anunţul retragerii sale pe reţeaua de socializare, fosta prezentatoare Tv a subliniat că retragerea sa din ANRM "nu este o înfrângere".

"Zoaiele lui Cătălin Şerban şi ale Cristinei Romanescu (vicepreşedinte ANRM - n.r.) mi-au arătat în ce mizerie morală se rostea cuvântul monarhie şi cât de folosită am fost. Serviciile au batalioane de tineri care preferă să-şi câştige banul prin trădări şi complicităţi, decât construind ceva durabil pentru ţară....", a adăugat Marilena Rotaru.

Poziţia ANRM

"Conducerea Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei îşi reafirmă cu tărie loialitatea necondiţionată faţă de membrii Familiei Regale a României. Credinţa faţă de Majestatea Sa Regele Mihai I al României şi faţă de ceilalţi membri ai Familiei Regale este fundamentul pe care este clădită activitatea organizaţiei noastre.
Conducerea ANRM a luat act cu regret de decizia unui grup de aproximativ 30 de colegi de a se retrage din principala structură civică ce promovează revenirea la sistemul de guvernământ monarhic. Printre aceşti colegi se numără oameni de mare valoare, cu o ţinută morală impecabilă. Regretăm decizia lor în pragul anului 2016, în care sărbătorim 150 de ani de Dinastie Română.
Considerăm, însă, că ei au căzut victime manipulărilor venite din partea unor oameni pentru care orgoliul personal este mai presus de idealul restaurării monarhiei în România. Din păcate, unii dintre colegii de până ieri au amestecat, într-un mod neelegant, fără nici un temei real şi fără a aduce vreo probă, numele unor membri ai Familiei Regale a României în disputele şi în controversele care au precedat decizia lor.
Considerăm că acest lucru este total inacceptabil pentru orice susţinător declarat al monarhiei constituţionale. De asemenea, considerăm absurde acuzaţiile care au fost vehiculate în spaţiul public cu privire la prezenţa unor ”securişti” în rândurile conducerii ANRM, în condiţiile în care cei mai mulţi dintre membrii conducerii organizaţiei noastre aveau între 5 şi 10 ani în Decembrie 1989.
ANRM va continua să îşi îndeplinească menirea de a promova spiritul adevărului, în aşa fel încât românii să poată opta liber şi în cunoştinţă de cauză pentru revenirea la adevăratele valori ale naţiunii noastre. Restaurarea Monarhiei este idealul în jurul căruia îi chemăm pe toţi cei care vor un viitor mai bun pentru ţara noastră.
De aceea, facem un apel la unitate şi îi invităm pe colegii noştri de bună credinţă să îşi reconsidere decizia de a pleca din ANRM. De asemenea, facem un apel la unificarea tuturor organizaţiilor şi mişcărilor monarhiste din România, în cadrul unui Congres Extraordinar, care va trebui să aibă loc în următoarea perioadă.
Apelul nostru se îndreaptă în primul rând către colegii care activează în cluburile monarhiste din întreaga ţară, dar şi către susţinătorii Monarhiei Constituţionale din Basarabia şi din Diaspora.
ANRM numără în prezent aproximativ 1.200 de membri şi are 28 de organizaţii judeţene în întreaga ţară. Trăiască Regele!
Consiliul Director al ANRM"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne