Drum blocat între Sebeş şi Alba. Transportatorii protestează faţă de scumpirea RCA-ului

Asociaţia Transportatorilor din Judeţul Alba a organizat vineri în jurul orei 12 un protest spontan împotriva scumpirii RCA-ului, protest la care a mobilizat circa 100 de şoferi de camion.
Autocamioane de transport, tir-uri pe şoseaua de centură a capitalei (Epoch Times România)
Ana Ion
15.07.2016

Peste 100 de camioane au circulat vineri, în jurul orei 12, cu viteză redusă, blocând timp de o oră drumul naţional între Sebeş şi Alba-Iulia. Acţiunea, organizată de Asociaţia Transportatorilor din Judeţul Alba, Apullum, constituie un protest spontan împotriva scumpirii excesive a RCA-ului, relatează Hotnews, citând o serie de declaraţii ale reprezentanţilor ASSAI (asociaţia service-urilor auto independente), parteneri în acest protest.

"Transportatorii au protestat împotriva creşterilor abuzive ale poliţelor RCA. Avem cazuri în care pe camioane care nu au avut daune, preţul poliţelor RCA a crescut cu 30-50%. S-a ajuns la o sumă de 22.000 de lei plata pe un an de zile. 5000 de euro să plătească o firma pentru un singur camion, este deja chinuitor, nu se mai poate. Ei nu-şi mai pot desfăşura activitatea în aceste condiţii. Noi (n.a ASSAI) am fost parteneri în acest protest. Noi ca service-uri nu ne încasăm daunele. Termenul mediu de plată este undeva între 3-4 luni de zile. Pe de o parte se plătesc sume mari pe asigurări, dar pe cealaltă parte nu se plătesc daunele", a precizat vineri pentru hotnews.ro Cristian Opincariu, membru ASSAI.

De cealaltă parte, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) susţine că 1 din 6 camioane produce în fiecare an un accident şi valoarea daunei medii este de aproximativ trei ori mai mare decât dauna medie la nivelul pieţei RCA.

Reamintim că majorarea preţului RCA a stârnit numeroase proteste printre transportatori, aceştia acuzând Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că ţine ascuns raportul “Milliman”, un audit care arată că asiguratorii au majorat în mod nejustificat preţurile poliţelor RCA. Mass-media nu a fost informată în legătură cu rezultatul acestui raport, fapt prin care ASF încalcă legea, acuza recent COTAR.

“ASF trebuia să dea publicităţii acest raport care arată că noi am avut dreptate. Raportul de audit a avut ca scop modul de determinare a tarifului pe segmentul RCA la persoane fizice şi juridice, raport care a fost plătit din banii tuturor posesorilor de autoturisme, iar ASF îl ţine ascuns. Noi am cerut ASF, încă din decembrie 2015, să facă un control la firmele de asigurare. ASF a plătit o firmă mare de audit şi s-a făcut un raport, dar acest raport nu ne-a fost prezentat nici nouă, transportatorilor, nici publicului larg. Am aflat, pe surse, că dl. Mişu Negriţoiu i-a chemat pe asiguratori şi le-a spus că raportul nu le este favorabil, de aceea nu s-a dat publicităţii. Tot pe surse am aflat că acest raport arată că la multe societăţi de asigurare s-a constatat că tarifele notificate sunt exagerate. Preţurile au început să crească din nou. La unele societăţi s-a constatat în raport că rata medie combinată este de 50-60% - deci în niciun caz de 300%, deci nu merg în pierdere, cum susţin ei. De două săptămâni au început să crească din nou tarifele RCA şi astfel ajungem unde am spus noi”, susţine Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

De asemenea, COTAR atrage atenţia asupra faptului că firmele de asigurări, în loc să bage bani în capitalul social, conform Solvency II au mărit toate poliţele de asigurări la transportatori, la persoane juridice, nejustificat, pentru a-şi mări capitalul social, deoarece nu au vrut să vină cu infuzie de capital din banii lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor