RCA pentru tineri sub 30 de ani

Accident de maşină (Facebook)
A. D.
09.05.2015

Sumele uriaşe plătite de şoferii sub 30 de ani pentru asigurarea de răspundere civilă (RCA) anul trecut şi începutul acestui an a ajuns subiect naţional. Oficiali guvernamentali au cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să reglementeze situaţia.

În Bucureşti, tarifele RCA pentru tineri practicate de cele patru companii care domină piaţa au scăzut, în medie, cu 20% faţă de anul trecut, iar cea mai mare scădere se apropie de 40%. În zona de vest a ţării, reducerile sunt chiar mai mari.

Cum se calculează preţul RCA

Mai întâi trebuie înţeles de ce contează vârsta în calculul preţului asigurării?

Firmele locale au preluat un model de calcul consacrat în ţările dezvoltate. Actualii asigurători analizează portofoliile pe categorii de clienţi în funcţie de trei criterii principale: vârstă, capacitatea cilindrică a automobilului condus şi zona unde este condus.

Acestor trei criterii generale li se adaugă criteriul particular al istoricului de daună. În acest fel, cu cât capacitatea cilindrică a maşinii este mai mare, cu atât asigurătorii o consideră mai riscantă, având în vedere istoricul clienţilor cu maşini puternice (unde frecvenţa daunei este mult peste media generală).

De asemenea, un şofer din Bucureşti sau din alt oraş aglomerat va plăti mai mult pe RCA decât unul dintr-un oraş mic de provincie din acelaşi motiv al daunelor mai frecvente. Pe acelaşi principiu, pentru că cifrele arată că tinerii cu vârsta între 18 şi 27 de ani comit mai multe accidente decât media, preţul este din start mai mare.

ASF a modificat în luna ianuarie câteva prevederi ale Normei 23/2014 privind asigurarea RCA, lăsând astfel libertatea societăţilor de asigurări să îşi optimizeze portofoliile pentru a diminua diferenţele înregistrate între tarifele de primă pe diverse categorii de vârstă.

"Astfel, a fost abrogat alineatul 1 al articolului 21, care era cel mai frecvent invocat de asigurători ca sursă de stimulare a creşterii preţului poliţelor RCA. Acesta stipula obligaţia asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment", se arăta în comunicatul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că cinci societăţi de asigurare au trimis notificări pentru scăderea primelor aferente asigurării RCA.

Preţul asigurării auto pentru tineri a scăzut deja şi concret, un tânăr de 27 de ani care conduce, în Bucureşti, un Logan de 1,6 litri şi 90 de cai putere plăteşte acum pentru cel mai ieftin RCA de pe piaţă 1.325 lei pe an. În luna martie a anului trecut, aceeaşi persoană a plătit minimum 1.400 lei. Schimbări sunt şi în ceea ce priveşte companiile cu cele mai mici tarife. Dacă în 2014 cel mai bun preţ îl avea Astra Asigurări, în prezent societatea cu cea mai redusă primă este City Insurance, potrivit calculelor economica.net

În Timişoara, au început să coteze la preţuri mici şi asigurători care nu se bazează neapărat pe vânzările de RCA şi care anul trecut afişau preţuri atât de mari încât se excludeau de la sine din piaţă, cum sunt Allianz-Tiriac sau Groupama. Motivul pentru care ele aplică această strategie este nivelul redus al accidentelor în zona de vest, comparativ cu Bucureştiul sau estul ţării. Pe de altă parte însă, deşi scăderile medii de preţuri sunt mult mai mari decât în Bucureşti, în ceea ce priveşte cel mai mic preţ, Timişoara nu mai are un avantaj comparativ cu alte zone din ţară din cauza retragerii Astra Asigurări din această zonă.

Astfel că în Timişoara, un tânăr de 27 de ani care conduce un Logan de 1,6 litri şi 90 de cai putere plăteşte acum pentru cel mai ieftin RCA de pe piaţă 1.325 lei pe an.

La polul opus, şoferii din Constanţa, plătesc, pe medie, mai mult decât în 2014, însă cel mai bun preţ este mai mic în condiţiile în care City Insurance nu aplică segmentarea pe regiuni aşa cum fac toate celelalte societăţi de asigurare. Constanţa este oraşul în care se petrec cele mai multe accidente rutiere uşoare din România, aici înregistrându-se cele mai multe daune. De aceea, preţurile au fost constant mai mari decât în orice altă regiune din ţară.

În 2014, ASF a primit aproape 9.000 de petiţii RCA/Carte Verde, însumând 70% din total petiţii, din care aproape 75% au fost rezolvate favorabil. Statisticile Poliţiei mai arată că, în medie, 14 din 10.000 de posesori de permise de auto tineri (18-30 ani) au produs accidente grave, dublu faţă de media de 7 din 10.000 posesori de permise cu vârstă de peste 30 de ani, potrivit mediafax.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor