Adio RCA ieftin? Deputatul Daniel Oajdea anunţă un proiect de lege vizând "corectarea" pieţei asigurărilor auto (Video)

Deputatul Daniel Oajdea îşi propune să-i descurajeze pe cei ce încheie poliţe RCA ieftine, modificând legea asigurărilor şi reasigurărilor, astfel incât în caz de avarie, firma de asigurări să-l despăgubească pe titularul poliţei.
Deputatul Daniel Oajdea
Deputatul Daniel Oajdea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
14.01.2016
Se încarcă player-ul...

Deputatul Daniel Oajdea propune modificarea legii privind asigurările şi reasigurările în România astfel încât românii să nu se mai orienteze, când încheie poliţe RCA doar după costul asigurării ci şi după reputaţia asiguratorului.

Pratic, deputatul propune ca firma de asigurări să-l despăgubească pe cel cu care are contract şi ulterior să recupereze banii de la asigurătorul autovehiculului vinovat de producerea accidentului sau de la Fondul de protecţie a victimelor străzii, astfel încât asiguraţii să beneficieze de protecţie reală şi să fie motivaţi să încheie poliţa RCA la firme responsabile. Proiectul va fi depus la Parlament în cursul zilei de joi.

"Propun modificarea Legii 136/1995 a asigurărilor şi reasigurărilor, astfel încât asigurătorul să deconteze direct titularului poliţei eventualele daune pe care acesta le are la vehicul atunci când, evident, nu este vinovat de producerea accidentului. Astfel, asiguraţii vor beneficia de o protecţie reală şi sunt obligaţi să încheie poliţe RCA obligatorii la firme care dau dovadă de bonitate şi de seriozitate", a anunţat Oajdea, într-o conferinţă de presă susţinută joi.

Potrivit deputatului, "în prezent, persoana păgubită trebuie să se lupte cu diverse firme de asigurări pentru a putea beneficia de reparaţia autovehiculului. Multe dintre acestea întârzie procesul de despăgubire, subevaluează paguba sau apelează la service-uri care fac o reparaţie ieftină şi de proastă calitate."

În opinia lui Oajdea, actualul sistem de despăgubire nu oferă o competiţie onestă între asigurători şi a facilitat rămânerea pe piaţă a unor firme de asigurări care oferă servicii de proastă calitate şi înşeală păgubitul.

"Acum, asiguratul nu este motivat să încheie RCA-ul la o firmă care să despăgubească repede şi fără probleme în caz de accident, pentru simplul fapt că nu el va beneficia de seriozitatea firmei la care îşi face poliţa.", declară parlamentarul, adăugând că modificarea legii, astfel încât firma de asigurări să-l despăgubească pe cel cu care are contract, înlătură situaţiile dificile în care, în caz de avarie, sunt responsabile autovehicule neasigurate, înmatriculate în alte ţări sau asigurate la societăţi rău platnice.

Potrivit lui Oajdea, dacă propunerea sa va fi adoptată, din ea vor decurge următoarele efecte:

- Asigurătorul RCA plăteşte despăgubiri terţilor pentru daunele produse de autovehiculul asigurat când acesta e vinovat (prevedere în vigoare).

- Asigurătorul RCA plăteşte despăgubiri titularului poliţei şi apoi le recuperează de la asigurătorul vinovatului sau de la Fondul de protecţie a victimelor străzii (prevedere nouă).

- Proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecţie reală, decontând cheltuielile cu repararea autovehiculului atunci când alt autovehicul este vinovat de accident (prevedere nouă).

Parlamentarul a mai anunţat că mai are în vedere un proiect de lege care vizează corectarea unei alte situaţii legate de modul în care funcţionează ASF, arătând că în prezent cei care fac reglementare şi control obţin venituri proprii de la cei controlaţi sau de la cei pe care ar trebui să-i controleze, ceea ce, din punct de vedere moral "este un conflict de interese".

"Ştiţi care este cuantumul veniturilor celor din ASF? Nu am nimic cu aceste venituri, dar nu mi se pare în regulă ca tu, instituţie care controlezi şi care ar trebui să reglementezi piaţa, să ai încasări proporţionale sau un anumit procent din firmele de asigurări. Pentru că atunci nu mai eşti interesat să temperezi creşterea poliţelor, ci mai degrabă mimezi că te interesează acest lucru şi de fapt eşti interesat să-ţi creşti veniturile proprii. Cred că astfel de situaţii trebuie corectate şi o să vă prezint în scurt timp un proiect de lege care, în opinia mea, va corecta şi acest dezechilibru", a adăugat Oajdea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor