Transportatorii avertizează că vor da în judecată ASF, dacă preţul RCA nu va fi plafonat
alte articole
Nemulţumiţi că protocolul care prevede limitarea creşterii RCA la maximum 50% faţă de iunie 2015, încheiat pe 22 decembrie 2015, între reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, cei ai transportatorilor din România şi companiile de asigurări, nu a fost respectat, liderii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) avertizează că vor da în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
"În cazul în care se va dovedi că întâlnirea din 22 decembrie 2015 a fost doar o încercare de inducere în eroare a transportatorilor, pentru a se obţine încetarea protestelor, pe lângă acţiunile noastre viitoare, vom deschide o acţiune în instanţă împotriva ASF, care încalcă mai multe legi internaţionale", scriu reprezentanţii COTAR, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.
Amintim că la întâlnirea din 22 decembrie au participat reprezentanţi de la Ministerul Finanţelor, ai Consiliului Concurenţei şi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu.
"Conform protocolului pe care reprezentanţii autorităţilor şi l-au asumat, până la sfârşitul anului trecut trebuia să se facă modificările pentru normele RCA, în sensul celor discutate, lucru care nu s-a întâmplat, iar firmele de asigurare au crescut deja valoarea poliţelor RCA mai mult decât s-a negociat. Protocolul de înţelegere prevedea şi excluderea Cărţii Verzi de la calculul daunalităţii, pentru transportul local de persoane", mai atrag atenţia transportatorii.
De asemenea, aceştia mai acuză că Ministerul Transporturilor are pe rol o nouă încercare de a modifica legislaţia din România, în defavoarea cetăţeanului şi a transportatorilor.
"La întâlnirea care a avut loc ieri, 11.01.2016, la Ministerul Transporturilor, ne-a fost prezentat proiectul de ordonanţă de urgenţă întocmit de ARR (Autoritatea Rutieră Romană) - respectiv DGTR - şi asumat de Minister, prin care era modificată legea 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră, republicată în 2012, în care, din primul articol se abrogă auditul pe drumurile judeţene, motivându-se prin faptul că “guvernul nu are bani.”, scriu transportatorii, reamintind că acest proiect a primit vot negativ din partea partenerilor de Dialog Social, atât din partea patronatelor, cât şi a sindicatelor.
În consecinţă, COTAR solicită Ministrului Transporturilor să-i demită din funcţii pe toţi cei care au participat la elaborarea acestei forme de OUG, prin care era lăsat la latitudinea Consiliilor judeţene dacă să facă sau nu audit şi control.
Nu în ultimul rând, transportatorii mai acuză că ARR vrea să-şi asume şi rolul de control pe un segment unde nu are nicio experienţă şi susţin că aceasta este o decizie politică, ţinând cont de faptul că ARR este o entitate care se autofinanţează din banii transportatorilor.
Pe de altă parte, angajaţii ARR, deci, implicit cei care vor prin această OUG ca să facă acţiunile de control, nu sunt funcţionari publici şi vor putea în continuare să facă ce vor cu banii. “Numai spre finalul anului trecut, ARR a cumpărat 8 sau 10 autoturisme Opel Insiginia, la un preţ de 22.000-25.000 euro/bucata, pentru ca directorii să se plimbe, cu toate că aveau maşini şi nu erau nici vechi. Aşa se procedează când se confundă o Autoritate a Statului cu propriul SRL şi asta ţi-o poţi permite atât timp cât nu te supui Legii Funcţionarului Public”, a declarat Vasile Ştefănescu (C.O.T.A.R.).
Transportatorii atrag încă o dată atenţia asupra faptului că românii nu vor putea suporta o creştere a preţului poliţei RCA cu până la 400%, care ar ajunge la valori mai mari decât ale autoturismelor pentru care este plătită asigurarea, iar firmele de transport sunt ameninţate cu falimentul, din cauza deciziilor politice. Toate acţiunile recente ale autorităţilor sunt făcute în defavoarea actorilor de pe această piaţă internă.
Reamintim că pe 17 decembrie, mii de taxiuri, autocare, microbuze au blocat Piaţa Victoriei şi bulevardele conexe în semn de protest. Principalele nemulţumiri ale transportatorilor ar fi legate de creşterea cu 400% a RCA şi de modul în care funcţionează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat pentru Epoch Times Ghişa Mihai Victor, vicepreşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), unul dintre organizatorii acestui protest.
"Principala noastră nemulţumire este legată de RCA-ul care s-a scumpit anul acesta cu 400% şi de la anul vor să-l tripleze. Ca să aveţi idee, la ora actuală, pentru un RCA plătim 72 de milioane pe an. Gândiţi-vă şi dvs, cu banii ăştia în cinci ani ne luăm două maşini noi şi de la anul, o maşină la şase luni cu preţul RCA-ului. Deja a ajuns la preţul TVA-ului un RCA! Nu se mai poate!," declara, la momentul respectiv, Ghişa Mihai Victor, vicepreşedinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT). Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici